Відгук 2 на дисертаційну роботу Андронік О.Л.

Автор(и)

  • H.M. Yurchyk Національний університет водного господарства та природокористування МОН України (м. Рівне)

Анотація

Необхідною умовою соціально-економічного розвитку будь-якої держави є наявність середнього класу. Адже саме потужний середній клас є гарантом соціальної стабільності та водночас каталізатором суспільних прогресивних змін. Західна європейська цивілізація зобов’язана своїм розвитком саме поступовому зростанню ролі середнього класу. На жаль, загальноприйнятим критеріям приналежності до середнього класу (рівень доходів, освіти, характеристика споживання, стиль життя та статус, само- ідентифікація) відповідає в Україні незначна частка населення. Формування середнього класу в Україні стримується високим рівнем бідності та майнової диференціації населення, значними масштабами трудової міграції, безробіттям, депопуляцією, які в свою чергу свідчать про наявність серйозних проблем у системі соціально-економічного розвитку держави. Тобто, має місце причинно-наслідковий зв'язок між процесом формування середнього класу та соціально-економічним розвитком.

Невирішеність, а подекуди загострення низки соціально-економічних проблем у сучасному українському суспільстві (інфляція, корупція, низький рівень інвестиційної активності та інноваційності національної економіки, перешкоди у веденні бізнесу, невідповідність між освітньо-кваліфікаційним рівнем, складністю виконуваної роботи та розміром її оплати, тінізація економічної діяльності) стримують формування середнього класу в Україні як фундаменту соціальної стабільності. Відтак, формування середнього класу для сучасного українського суспільства є тим важливим завданням, у вирішенні якого зацікавлені як органи державної влади, так і громадський сектор. Слід зазначити, що проблема формування середнього класу в Україні досліджувалася вченими протягом усього етапу переходу до системи ринкових відносин. Однак, питання формування механізмів становлення і розвитку середнього класу у контексті включення до соціально-економічної системи в умовах нових як внутрішніх, так і зовнішніх викликів потребують подальших досліджень.

Враховуючи вище зазначене, актуальність представленої дисертантом роботи, в якій розроблено конкретні рекомендації, спрямовані на результативне формування середнього класу як складової системи соціально- економічного розвитку країни, не викликає жодних сумнівів.

Біографія автора

H.M. Yurchyk, Національний університет водного господарства та природокористування МОН України (м. Рівне)

к.е.н., доцент кафедри трудових ресурсів і підприємництва

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу