Відгук 2 на дисертаційну роботу Шумової Л.О.

Автор(и)

  • I. V. Ruban Харківський національний університет радіоелектроніки

Анотація

Проблема розробки інформаційних технологій для підтримки оперативного персоналу, що працює в контурі АСУ ТП в режимі реального часу є актуальною науково-технічною задачею.

Загальновідомими є підходи до забезпечення безаварійності технологічного процесу, які мають свої переваги та недоліки. У наведеному в дисертації аналізі Л.О. Шумова справедливо зазначає, що для забезпечення безаварійності технологічного процесу необхідні додаткові засоби підтримки прийняття рішень операторів в передаварійних ситуаціях і оснащення ними діючих систем керування. Особливу увагу при розробці таких систем доводиться приділяти питанням обліку невизначеності технологічної інформації для забезпечення достовірного прогнозу. Це пов'язано як з неточністю або неможливістю вимірювань окремих характеристик технологічного процесу, так і з неоднозначністю інтерпретацій наявних знань про стан складних об'єктів, якими є хіміко-технологічні виробництва. Це призводить до низької ефективності IT і побудованих на їх основі систем. Все це робить проблему розробки інформаційних і математичних засобів, які забезпечують безпечне функціонування технологічих систем, вельми актуальною.

До цього треба додати також те, що дисертаційна робота виконувалася в рамках багатьох науково-технічних проектів, які здійснювалися в рамках наукового напряму ««Інформаційні технології в промисловості, екології, медицині».

Біографія автора

I. V. Ruban, Харківський національний університет радіоелектроніки

Заслужений працівник освіти України, д.т.н., професор, завідувач кафедри електронних обчислювальних машин

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу