Відгук 1 на дисертаційну роботу Швецової Н.Є.

Автор(и)

  • Ya. M. Stoliarchuk ДВНЗ "Київський національний університет імені Вадима Гетьмана

Анотація

Упродовж двох останніх століть іманентною ознакою національного і світового економічного розвитку є його циклічний характер, який за своєю природою відбиває усю динаміку суперечностей капіталістичної ринкової системи - від початку їх нагромадження упродовж фази піднесення до критичного загострення у період рецесії та тимчасового розв'язання через кризу. Фундаментальні трансформаційні зміни коротких і середніх циклів у другій половині XX ст. були наслідком, з одного боку, технологічної модернізації економік розвинутих країн, їх зростаючої соціалізації і реструктуризації, поглиблення інтернаціоналізації бізнес-діяльності, реалізації механізмів інноваційного менеджменту, а з другого -імплементації державами ефективної антициклічної політики з метою недопущення розбалансування базових економічних пропорцій та граничних рівнів макроекономічної нерівноваги.

Однак, світове господарство, навіть вступивши у глобалізаційну фазу свого розвитку, так і не позбавилось іманентних йому за природою суперечностей, притаманних як безпосередньо процесам виробництва, розподілу, обміну і споживання, так і окремим фазам суспільного відтворення. 3 огляду на провідну роль у глобальній економіці процесів міжнародного інвестування як механізму перерозподілу капітальних ресурсів у межах світового господарства, актуального теоретичного і практичного значення набувають питання, пов'язані з концептуалізацією трансформації інвестиційного потенціалу глобальної економіки в умовах циклічності глобального розвитку та обґрунтуванням ефективних механізмів антициклічного регулювання в архітектурі ключових тенденцій глобального економічного розвитку. Саме це і обумовило вибір теми, мету та завдання дисертаційної роботи Н. Є. Швецової, а також надає її дослідженню важливого наукового і практичного значення.

Тематика дисертаційної роботи пов'язана з науково-дослідною роботою Донецького національного університету імені Василя Стуса у рамках держбюджетних тем: «Формування міжнародної конкурентоспроможності регіону на основі інноваційно-інвестиційної моделі розвитку» (номер державної реєстрації 0113U003659, 2013-2017 pp.) та «Господарський механізм сучасної економіки» (номер державної реєстрації 0111U005889, 2011-2015 pp.).

Біографія автора

Ya. M. Stoliarchuk, ДВНЗ "Київський національний університет імені Вадима Гетьмана

д.е.н., професор, професор кафедри міжнародної економіки

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-19

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу