Відгук 1 на дисертаційну роботу Липницької Є.О.

Автор(и)

  • O.P. Podcerkovnij Національний університет «Одеська юридична академія»

Анотація

Подана до захисту робота зачіпає одну із найбільш важливих сфер сучасного господарського права, присвячену правовому статусу тих суб’єктів господарювання, які виступають організаційним втіленням іноземних інвестицій. Набувши поширення за часів незалежності України правовий статус підприємства із іноземними інвестиціями залишається однією із найбільш невизначених як у теоретичному так, і практичному плані.

Додає цій проблемі недостатня повнота і стабільності нормативної бази, часті коливання стимулюючого впливу держави на процеси залучення іноземних інвестицій, мінливість податкового законодавства із питань пільг підприємствам з іноземними інвестиціями. До того ж у контексті інтеграції Української держави у європейське економічне середовище зростає потреба у вирішенні нагальних потреб інвестиційних компаній, які основані на взаємодії вітчизняних та європейських компаній. Сьогоднішні недолугі пропозиції окремих чиновників від мін’юсту щодо скасування Господарського кодексу торкнулися, у тому числі, й правового статусу підприємств з іноземними інвестиціями. Останніх намагаються підвести під загальне господарське правове поле, не враховуючи особливості іноземного інвестування та об’єктивних потреб утворення сприятливих умов ведення бізнесу для підприємств, що залучили іноземні інвестиції.

Дисертаційне дослідження Є.О. Липницької призване підтвердити відповідність інституту підприємства із іноземними інвестиціями загальноєвропейському законознавству, законодавству США, Японії та інших розвинутих країни. Вирішення питань про правовий статус таких підприємств дозволяє не лише ґрунтовніше зупинитися на багатьох проблемах іноземного інвестування в українську економіку, але й вирішити питання дочірніх підприємств, транснаціональних компаній, шляхів вирішення викликів, зумовлених глобалізаційними процесами та міжнародними корпоративними відносинами. На користь актуальності обраної теми дослідження свідчать також необхідність використання власного досвіду України для подолання кризових явищ в економіці, а також якомога більшого використання потенціалу кожного інституту економіко-правової системи, здатної підвищити мотивацію та зацікавленість іноземних інвесторів у капіталовкладеннях в українські підприємства.

Біографія автора

O.P. Podcerkovnij, Національний університет «Одеська юридична академія»

завідувач кафедри господарського права і процесу, докт. юрид. наук, професор, член-кореспондент НАПрНУ

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-21

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу