Відгук 2 на дисертаційну роботу Махаріка Аммара

Автор(и)

  • M.Ju. Rubcova Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка

Анотація

Розглядаючи інтеграційні процеси, що відбуваються у світі, слід відмітити зростаючі масштаби регіональної конкуренції, зумовлені не стільки економічними і політичними особливостями розвитку країн, скільки новими більш прагматичними їх підходами щодо досягнення довгострокових цілей від міждержавної співпраці та регіональної економічної інтеграції. Тому на сучасному етапі інтеграція набуває рис дезінтеграції, а конвергенція супроводжується дивергенцією.

Особливе місце на міжнародній арені займають країни Близького Сходу, в яких зосереджені одні з найважливіших економічних ресурсів – енергетичні, що спонукає даний регіон до виокремлення та пошуку власних конкурентних переваг в межах регіональної співпраці. Арабські країни застосовують різні форми всебічного співробітництва, починаючи з укладення двосторонніх військових, політичних, культурних угод, закінчуючи субрегіональними угодами на загально арабському колективному рівні. Однак міжарабське співробітництво є нестабільним і не принесло бажаних результатів. 

Наявність величезних запасів енергоресурсів і значний інвестиційний потенціал країн Близького Сходу є стратегічно важливим для України. Тому песпективи розвитку міжарабського інтеграційного процесу й подальшої інтеграції в світогосподарські зв'язки, обумовлює актуальність обраної теми.

Біографія автора

M.Ju. Rubcova, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка

к.е.н., доцент кафедри міжнародного бізнесу

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-22

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу