Відгук 2 на дисертаційну роботу Федорюк Л.В.

Автор(и)

  • M.V. Skab Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Анотація

Останніми десятиліттями одним із провідних напрямів лінгвістичних досліджень в україністиці є лінгвоконцептологія. Захищено низку кандидатських та докторських дисертацій, присвячених аналізу різноманітних концептів на матеріалі української мови. І от перед нами нове дослідження про концепт смерть в українському художньому дискурсі XX — XXI століть, який українськими лінгвістами описаний лише частково, але який, однак, є одним із найважливіших для української мовної картини світу. Отже, сучасна українська лінгвоконцептологія, безумовно, поповнилася актуальною розвідкою.

Цілком умотивованою є мета дисертаційної праці – «визначити й схарактеризувати специфіку вербалізації концепту смерть в українській літературі XX - XXI століть, здійснити його комплексний аналіз з опертям на українську когнітивно-мовну картину світу». Авторка успішно досягла зазначеної мети, поставивши та виконавши низку адекватних завдань, зокрема «1) проаналізувати й узагальнити основні погляди на концепт у сучасній лінгвістиці; 2) подати методику аналізу концепту смерть для виявлення його сутнісних характеристик; 3) експлікувати зміст і структуру досліджуваного концепту за результатами асоціативного експерименту; 4) простежити еволюцію концепту смерть з урахуванням етимології відповідної лексеми, 5) виокремити в структурі концепту . смерть смислові елементи та репрезентувати їх з урахуванням наявної польової організації, 6) окреслити поняттєві та мотиваційні площини досліджуваного концепту; 7) схарактеризувати ціннісні і символьні ознаки концепту смерть; 8) встановити особливості вербалізації образних ознак концепту смерть (на матеріалі новітньої української літератури)».

Безсумнівною є наукова новизна дисертації, адже вперше в українському мовознавстві здійснено комплексний аналіз концепту смерть на матеріалі української художньої прози XX - XXI ст., визначено його мотиваційні, поняттєві, образні, символьні та ціннісні ознаки.

Біографія автора

M.V. Skab, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

доктор філологічних наук, доцент кафери історії та культури української мови

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу