Відгук 2 на дисертаційну роботу Важеніної О.Г.

Автор(и)

  • L.M. Marchuk Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

Анотація

Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена його спрямованістю на вивчення індивідуально-авторських трансформацій загальнонародних фразеологізмів загалом як дослідження семантичних та структурно-семантичних змін у химерній трилогії Євгена Гуцала, а також словотворчих мовних можливостей і тенденцій. Крім того, в останні десятиріччя значно посилився інтерес мовознавців до вивчення природи та мовних механізмів такого багатоаспектного і складного явища, як авторські фразеологічні одиниці. Химерна манера оповіді Євгена Гуцала цікавила таких дослідників, як Н. Бойко, Л. Давиденко, Ж. Колоїз, Є. Конопленко, О. Семенюк, Н. Пасік, А. Попович. Проте варто зауважити, що у наукових розвідках проаналізовано здебільшого перший роман трилогії, тоді як другий і третій розглянуті дослідниками частково.

Дослідження авторської трансформації фразеологізмів у химерній прозі Євгена Гуцала в семантичному, когнітивному, функційному аспектах відповідає сучасним підходам до вивчення мовних явищ, оскільки враховує параметри як традиційної, так і нової лінгвістичної парадигми.

Дисертантка чітко визначила мету, об’єкт і предмет дослідження. Новизна дослідження полягає у самій постановці проблеми. Репрезентована робота є важливою спробою комплексно інвентаризувати конструкції з авторськими трансформаціями загальнонародних фразеологізмів на семантичному та комунікативному рівнях; окреслити й проаналізувати прийоми трансформації; встановити функції трансформованих ФО в химерній прозі, тому наукова новизна дисертації не викликає жодних сумнівів.

Біографія автора

L.M. Marchuk, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу