Відгук 1 на дисертаційну роботу Доценко М.В.

Автор(и)

  • M.M. Torchynskyi Хмельницький національний університет

Анотація

Поетоніми, тобто власні назви, засвідчені в художніх творах, становлять вагому частину онімного простору. За нашими підрахунками, таких пропріальних одиниць в українській мові засвідчено понад 3 500 000. Вітчизняні поетонімісти аналізують окремі твори, творчість певних письменників, художнє мовлення окремих жанрів і хронологічних зрізів. На особливу увагу заслуговують компаративістські студії, які дають змогу порівняти особливості номінації героїв та інших денотатів. Зразками таких досліджень, наприклад, є роботи Т. О. Качановської «Поетика оніма у французьких сонетах XIX ст. як перекладознавча проблема (на матеріалі сонетів Ж. де Нерваля, С. Малларме та Ж.-М. де Ередіа)» або А. В. Соколовської «Онімічний аспект проблеми ідіостилю письменника (на матеріалі зіставлення антропонімії у романах Григорія Тютюнника «Вир» і Василя Земляка «Лебедина зграя»). Оскільки ономастикой української модерністської та постмодерністської прози ще не був об'єктом ґрунтовного вивчення, актуальність теми дисертації М. В. Доценко не викликає жодних заперечень.

Звернемо увагу на назву дослідження. Термін «поетоніміка» більше пов'язаний із підгалуззю ономастики, ніж із сукупністю найменувань, зафіксованих у художній літературі, оскільки для його позначення використовуються лексеми «поетонімія» або «поетонімікон». Аналогічна ситуація і з терміном «ономастика». Так, Д. Г. Бучко і Н. В. Ткачова у «Словнику української ономастичної термінології» зазначили, що ономастика - це «розділ мовознавства, який вивчає власні назви в різних аспектах» (с. 139). Однак ще зовсім недавно в найменуваннях дисертаційних робіт конструкції зі словом «ономастика» фіксувалися (М. В. Доценко вдало наводить приклади назв дисертацій «Ономастика А. А. Ахматової: генезис, функції, текстотворення» С. А. Нагачевської, «Ономастика творів Лесі Українки» Т. І. Крупеньової та інших). Тому будемо вважати, що дослідниця має право саме так іменувати свою роботу, тим паче, що розмежування вказаних вище термінів надалі чітко наведене в тексті на с. 39.

Опонована дисертація виконана в межах наукових тем кафедри загального та прикладного мовознавства і слов'янської філології Донецького національного університету імені Василя Стуса «Комунікативно-прагматична і дискурсивно-граматична лінгвоперсонологія: структурування мовної особистості та її комп'ютерне моделювання» й «Об'єктивна і суб'єктивна мовносоціумна граматика: комунікативно-когнітивний та прагматике-лінгвокомп'ютерний виміри».

Заслуговує на увагу чітке структурування дисертаційної роботи, яка складається з анотацій, вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури і текстових джерел.

Біографія автора

M.M. Torchynskyi, Хмельницький національний університет

доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу