Відгук 1 на дисертаційну роботу Шиманської К.В.

Автор(и)

  • T.M. Melnyk Київський національний торговельно-економічний університет

Анотація

Активізація міжнародного руху товарів, послуг, інвестицій та інновацій зумовлює значне зростання міжнародної міграції людських ресурсів, яка на початку XXI ст. набула глобального характеру і вимірів.
Під впливом соціально-економічних, демографічних, етнокультурних, політичних чинників відбувається перетворення міграції населення на глобальне явище, яке стає визначальним рушієм соціально-економічного розвитку і цивілізаційного прогресу, неоднозначно впливаючи на економіку країн-доноріз і країн-реципієнтів. Це пов’язано, з одного боку, із захистом національного ринку праці від стихійного потоку трудових мігрантів, що накладає фінансовий тягар на приймаючу державу і загострює проблему зайнятості, а через масовий характер трудової еміграції із втратою більш мобільної і прогресивної частини трудових ресурсів, скороченням інтелектуального та працеспроможного потенціалу нації - з іншого.
Україна не залишається осторонь зазначених процесів, але нині стоїть перед серйозними викликами для економіки, зумовленими міграцією населення, тому виникає необхідність комплексного дослідження у частині ґрунтовного аналізу динаміки та структури міжнаціональних перетоків людських ресурсів, оцінки впливу процесів міжнародної міграції на соціально- економічне становище держав, визначення напрямів регулювання міжнародної міграції залежно від цілей міграційної політики конкретної країни чи інтеграційного угруповання та формування на цій основі обґрунтованої системи регулювання міжнародної міграції на міжнародному і національному рівнях.

Біографія автора

T.M. Melnyk, Київський національний торговельно-економічний університет

завідувач кафедри міжнародних економічних відносин, доктор економічних наук, професор

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу