Відгук 3 на дисертаційну роботу Шиманської К.В.

Автор(и)

  • Ya.M. Stoliarchuk ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана"

Анотація

Фундаментальність і системний характер геоекономічних трансформацій, що охопили в останні десятиліття усі структурні підсистеми світового господарства, справляють потужний вплив на його структурні параметри і механізми функціонування. Це виявляється насамперед у поглибленні транснаціоналізації бізнес-діяльності та її цифровій інтеграції, мереживізації і фрагментації виробничих процесів, динамічному розвитку індустрії 4.0 та інноватизації усіх стадій відтворення глобального суспільного продукту. За таких умов глобального характеру набувають трансформаційні зміни міжнародної міграції людських ресурсів, які до того ж викликані глибокими асиметріями соціально-економічного розвитку країн і регіонів, високим рівнем зубожіння населення глобальних «поясів бідності», загостренням військово-політичних конфліктів, кліматичними 'змінами, а також наростанням соціально-гуманітарних проблем і безпекової напруги.
Дана проблематика набуває особливої актуальності для України, яка характеризується переважно дискримінаційним характером використання праці трудових емігрантів за кордоном, їх правовою соціальною незахищеністю, штучним обмеженням сфер їх зайнятості у найбільш трудомістких, еколого-небезпечних і непрестижних видах виробництвах, а також наявністю величезного розриву у рівнях їх заробітної плати порівняно з місцевим населенням. Більше того, незважаючи на майже тридцятирічний період ринкового реформування української економіки, процес масового відтоку за кордон національного людського ресурсу не тільки не зменшився, але й набув загрозливого для національної безпеки країни характеру.
З огляду на це, високої актуальності набувають питання, пов’язані з розробленням методології системного дослідження міжнародної міграції людських ресурсів в умовах геоекономічних трансформацій, формулюванням її передумов, рушійних сил розвитку і соціально-економічних наслідків, а також обґрунтуванням на цій основі концептуальних засад регулювання міжнародної міграції у контексті збалансування світогосподарського розвитку і забезпечення його соціально-економічної і гуманітарної рівноваги. Саме це і визначає актуальність рецензованої дисертаційної роботи К. В. Шиманської, обумовлює вибір її теми, мету та завдання, а також надає дослідженню важливого наукового і практичного значення.

Біографія автора

Ya.M. Stoliarchuk, ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана"

професор кафедри міжнародної економіки, директор Центру науки та інновацій, доктор економічних наук, професор

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу