Відгук 1 на дисертаційну роботу Шкурат М.Є.

Автор(и)

  • V.Ye Kuryliak Тернопільський національний економічний університет

Анотація

Сучасні процеси глобалізації світової економіки та інтеграції України у систему світогосподарських зв’язків об’єктивно пов’язані як з розподілом праці, так і з діяльністю транснаціональних корпорацій. Міжнародні компанії комбінують експорто-імпортні операції з вивезенням капіталу, використовують переваги міжнародного розподілу праці у масштабах світової економіки, розміщуючи свої виробництва у різних країнах. Відбувається все більш тісне переплетення капіталу в світовій економіці. Це, зокрема, виражається в інтенсивному зростанні угод з транскордонних злиттів та поглинань, частка яких вже оцінюється на рівні близько 34% від усього обсягу залучених прямих іноземних інвестицій у світі.

Процеси транснаціоналізації поступово набирають силу і в Україні, тому досвід управління персоналом у міжнародних компаніях для українських підприємств має значний науковий та практичний інтерес в зв’язку з тим, що: ТНК є основними зарубіжними інвесторами в економіку України та стали важливими суб’єктами вітчизняних ринків праці, капіталу, товарів і послуг; вони передають у нашу країну свій накопичений досвід управління персоналом, що повинен бути творчо адаптований українськими фірмами; міжнародні компанії зіштовхуються зі значними труднощами в процесі управління персоналом у масштабах світової економіки, тому що часто вони вимушені оперувати у найрізноманітніших економічних, політичних, правових і культурних середовищах, здійснюючи свою загальну стратегію розвитку, спрямовану на підвищення конкурентоспроможності.  

Таким чином, накопичений досвід провідних ТНК у галузі менеджменту персоналу має важливе практичне значення для українських учасників зовнішньоекономічної діяльності, які поступово нарощують ступінь інтернаціоналізації свого бізнесу.

Отже, дисертаційне дослідження виконане на актуальну тему, висвітлення якої є доречним та забезпечує вирішення проблем теоретичного і практичного характеру у цій сфері.

Біографія автора

V.Ye Kuryliak, Тернопільський національний економічний університет

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної економіки

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу