Відгук 2 на дисертаційну роботу Усика І.О.

Автор(и)

  • T. A. Deineka ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Анотація

Посилення інтеграційних і глобалізаційних процесів та прояви кризових явищ у світовій економіці в останні десятиліття зумовили значні зміни основних тенденцій розвитку світового господарства та актуалізували зміни в економічному устрої багатьох країн. Формування нової господарської парадигми світу відповідно проявилось у міжнародному поділі праці, характері та принципах світогосподарських зв’язків і структурних трансформаціях у національних економіках. Тема структурних трансформацій стає дедалі актуальнішою і для України, що обумовлено як необхідністю подолання наслідків фінансово-економічної кризи, так і якісного оновлення економічної системи на основі реалізації ефективної економічної політики, і насамперед структурної, що повинна забезпечити економічне зростання та сприяти економічному розвитку країни у довгостроковій перспективі. Системних реформ вимагають від України й міжнародні партнери, але якщо внаслідок внутрішніх структурних трансформацій не відбудеться оновлення базових механізмів суспільного розвитку, ні європейська інтеграція, ні зовнішня фінансова допомога наявних проблем не вирішать. Реалізація структурної політики передбачає поєднання раціональних важелів державного регулювання і ринкових механізмів, але соціально-економічне життя України сьогодні регулюється еклектичною сумішшю ринкових механізмів та архаїчних соціальних інституцій, які лише частково були адаптовані до нових економічних умов.
На сьогодні питання структурних змін в економіці України залишаються нерозв’язаними й дискусійними, серед них – інструменти формування та реалізації структурної політики, роль держави у регулюванні структурних трансформацій, поєднання стабілізаційних заходів і структурних реформ для підвищення потенціалу економічного зростання й подальшого розвитку України. Все це визначає необхідність формування цілісного макроекономічного бачення перебігу змін й обумовлює актуальність дослідження основних структурних трансформацій, їх динаміки, суперечностей та впливу на економічний розвиток у контексті формування ефективної структурної політики з урахуванням викликів глобалізації.
Отже, зазначене обумовлює актуальність теми дисертаційного дослідження та важливість поставлених завдань. Обґрунтування теоретико-методичних основ дослідження структурної трансформації моделі розвитку національних економік та розробка науково-практичних рекомендацій з формування механізму трансформації економіки України в умовах глобалізаційних викликів, що є метою дисертаційної роботи І. О. Усика, має важливе наукове і практичне значення.

Біографія автора

T. A. Deineka, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

доцент кафедри міжнародної економіки, доктор економічних наук, доцент

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу