Структурна трансформація моделі розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів.

Автор(и)

  • I. O. Usyk

Ключові слова:

глобалізація, глобалізаційні виклики, розвиток економіки, економічний розвиток, економічне зростання, структурна трансформація, структурні зрушення

Анотація

Дисертаційну роботу присвячено вдосконаленню теоретико-методичних засад та розробці науково-практичних рекомендацій щодо структурної трансформації моделі розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів.

У першому розділі «Теоретичні засади структурної трансформації розвитку економіки в умовах глобалізаційних викликів» систематизовано та визначено глобалізаційні виклики, проаналізовано категоріальний концепт «розвиток соціально-економічної системи»; систематизовано та узагальнено наукові погляди на економічний зміст моделей розвитку економіки; сформовано концепцію структурної трансформації моделі розвиту економіки в умовах глобальних викликів.

Досліджено теоретичні засади розвитку соціально-економічної системи в умовах глобальних викликів, що дало змогу визначити багатоаспектність цього поняття та запропоновано розглядати розвиток економіки в умовах глобалізаційних викликів як закономірну, спрямовану і якісну зміну параметрів економічної підсистеми суспільства у результаті ускладнення структури системи з метою скорочення ресурсів на вході для отримання одиниці кінцевого результату на виході системи.

З метою формування концептуальних основ структурної трансформації моделі розвитку національної економіки в умовах глобалізаційних викликів систематизовано наукові погляди щодо моделей розвитку економіки, що дозволило виділити особливості моделі розвитку економіки України для розроблення механізму її структурної трансформації.

Під структурною трансформацією слід розуміти з одного боку процес перебудови економіки, що характеризується інтервальним індикатором – структурним циклом, а з іншого – зміни, пов’язані з глобалізаційними (системними) викликами. При цьому структурна перебудова соціальноекономічної системи відбувається у чотири етапи: структурна криза; структурна зміна; структурне зрушення; структурна реформа.

На основі теоретичного дослідження процесу структурної трансформації моделі розвитку національної економіки побудовано її концепцію, яка містить чотири основні складові рівні: теоретико-методологічний, методичний, інструментально-модельний, організаційний. Реалізація концепції структурної трансформації моделі розвитку економіки України дозволить забезпечити повне використання потенціалу національного господарства та позитивні зрушення в його структурі в мовах глобалізаційних викликів.

У другому розділі «Емпіричні дослідження структурної трансформації моделі розвитку економіки країн в умовах глобалізаційних викликів» визначено тенденції розвитку сучасної світової економіки в умовах глобалізаційних викликів, досліджено фактори економічної циклічності розвитку України в умовах глобалізації та проведено аналіз структурної трансформації країн світу і України в умовах глобалізації.

Здійснено аналіз стану сучасної світової економіки, який дозволив виявити загальні тенденції її розвитку. Визначено, що сучасний світовий економічний розвиток характеризується глобалізаційними викликами, які мають суперечливий характер, нерівномірністю розвитку окремих регіонів та циклічністю світової динаміки.

Обгрунтовано, що лідерами економічного відновлення виступають торгівля та інвестиції. Проаналізувавши темпи зростання ПІІ світу та груп країн, виявили, що основними країнами-драйверами глобального економічного розвитку є розвинені країни, у той час як країни, що розвиваються, є найбільш чутливими до змін глобальної економічної кон’юнктури.

Аналіз торговельних трендів країн з перехідною економікою в світовій економіці дозволив визначити Казахстан, як країну, що мала в 2017 р. найбільший спектр товарів, що експортується, а Албанію, як країну, структура експорту та імпорту якої дуже близька до світової. Що стосується України, то вона експортує та імпортує широкий спектр товарів, однак за структурою відповідає світовій лише на 40%.

Сформована економетрична модель світового ВВП та приватних інвестицій, капітальних вкладень, споживчих витрат, експорту та імпорту, що дозволить прогнозувати рівень ВВП і розробляти превентивні заходи щодо запобігання негативних проявів світової циклічності економічного розвитку.

На основі аналізу факторів економічної циклічності розвитку України виявлено, що часткова стабілізація макроекономічних показників унеможливлює убезпечення її від імовірних фінансово-економічних потрясінь: руйнування інвестиційної привабливості держави, девальвація гривні, низька купівельна спроможність через зменшення життєвого рівня, дисбаланси зовнішньоекономічної торгівлі.

Проведено оцінку структурної трансформації економіки країни на основі оцінки соціо-економіко-інституційних складових розвитку СЕС (індекс Бертельсмана), зміни структури зайнятості в економіці країн (індекс Рябцева) та ВВП країни (індекси Салаї, Гатєва та Рябцева).

У третьому розділі «Перспективні напрями структурної трансформації моделі розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів» визначено перспективні напрямки щодо моделі розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів, обгрунтовано моделювання структурної трансформації економіки України в умовах глобалізаційних викликів та розроблений механізм структурної трансформації моделі розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів.

За результатами аналізу програмних та стратегічних документів, що визначають вектор розвитку України та ілюструють еволюційну зміну пріоритетних цілей соціально-економічного розвитку, виділено пріоритети розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів, а саме економічні, фінансові та соціальні. Доведено, що окрім стратегічних пріоритетів, необхідно визначити перетворення, які слід розглядати як цілі більш низького рівня та запропоновано необхідні перетворення та умови щодо дій розвитку економіки України.

Запропоновано систему економетричних моделей розвитку економіки України за такими видами діяльності в Україні як сільське господарство, будівництво, транспорт та зв’язок, сфера послуг, на основі яких здійснено прогнозування до 2022 р. структури економіки України у розрізі видів діяльності.

Розроблено механізм структурної трансформації моделі розвитку економіки України в умовах глобалізаційних викликів, що призначений для практичної реалізації державної політики розвитку національної соціальноекономічної системи, який складається з таких елементів: визначення пріоритетів соціально-економічної політики держави, розробка на основі цього моделі реалізації основних положень сталого розвитку національної соціальноекономічної системи, науково-методичний підхід щодо забезпечення сталого розвитку національної соціально-економічної системи, організаційне забезпечення та інформаційна складова механізму управління сталим розвитком.

Посилання

Усик І. О. Циклічність розвитку економіки – виклики для України. Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. 2015. Випуск 2 (12), Том 3. С. 78–84 (0,55 д.а.).

Усик І. О. Інвестиційні аспекти циклічності економічного розвитку. Економiка i органiзацiя управлiння. 2017. № 4 (28). С. 224–232 (0,6 д.а.).

Усик І. О., Шаульська Л. В., Савченко М. В. Моделювання світової динаміки економічної циклічності. Збірник наукових праць Донецького державного університету управління. Серія «Економіка». 2018. Випуск 308. С. 46–54 (0,6 д.а./0,25 д.а). Особистий внесок здобувача полягає у моделюванні світової динаміки економічної циклічності.

Усик І. О., Хаджинов І. В. Концептуальні основи структурної трансформації моделі розвитку економіки країни в умовах глобалізаційних викликів. Вісник НУВГК. Збірник наукових праць. 2018. Випуск 4 (84). С. 158–166 (0,6 д.а./0,4 д.а). Особистий внесок здобувача полягає у дослідженні концептуальних основ структурної трансформації моделі розвитку економіки країни в умовах глобалізаційних викликів.

Усик І. О. Методичні підходи оцінки структурної трансформації країн світу і України в умовах глобалізації. Економiка i органiзацiя управлiння. 2018. № 4 (32). С. 180-188 (0,6 д.а.).

Усик І. О. Тенденції економічного розвитку територій України. Схід. 2017. № 2 (148). С. 22–27 (Index Copernicus та інші) (0,6 д.а.).

Усик І. О., Шаульська Л. В. Дослідження факторів економічної циклічності розвитку України в умовах глобалізації. Бізнес Інформ. 2018. № 12. С. 51–58 (Index Copernicus та інші) (0,6 д.а./0,4 д.а). Особистий внесок здобувача полягає у дослідженні факторів економічної циклічності розвитку України в умовах глобалізації.

Усик І. О. Моделювання структурної трансформації економіки країни в умовах глобалізаційних викликів. Менеджер. Вісник Донецького державного університету управління. Серія «Економіка». 2019. №2 (83). С. 117–129 (Index Copernicus та інші) (0,6 д.а.).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Дисертація