Трансформація макроекономічної політики країн-експортерів сировинних ресурсів в умовах глобалізації.

Автор(и)

  • U. M. Nikonenko

Ключові слова:

макроекономічна політика, країни-експортери сировинних ресурсів, сировинний бум, стагнація сировинних ринків, світові ціни на сировину, волатильність, монетарна політика, фіскальна політика, обмінний курс, сальдо бюджету, прямі іноземні інвестиції

Анотація

Дисертаційну роботу присвячено дослідженню процесів трансформації макроекономічної політики країн-експортерів сировинних ресурсів в умовах глобалізації й на цій основі – теоретичному обґрунтуванню та розробленню методологічних засад стабілізаційної політики в економіці зі сировинною орієнтацією й низьким рівнем доходу.

Розкрито теоретичні та практичні виміри розвитку процесів глобалізації та формування глобальної економіки, з акцентуванням зростаючого впливу сировинних ринків. Досліджено проблеми теоретичних та методичних зв’язків між відкритістю економіки та сировинним експортом.

Оцінено структурні зрушення у сфері глобального попиту та пропозиції сировинних товарів. Встановлено, що головним завданням для країн – сировинних експортерів є адаптація до волатильності (нестабільності) світових цін на сировину, тим більше в умовах відкритості для потоків капіталу.

В дослідженні розроблено методологію економіко-статистичного аналізу макроекономічних ефектів від зміни світових цін на сировину для ресурсозалежних економік, яка дала можливість ідентифікувати характер впливу сировинних цін на динаміку доходу, інвестицій, приватного споживання та інфляцію в обох вимірах ‒ рівнів і волатильності цінових індексів. Доведено дуалістичну природу сировинного буму, який, по-перше, проявляється у стимулюванні економічного зростання країнекспортерів за умови підвищення світових цін на сировину, по-друге, в негативному впливі на економіку загалом і на інвестиційну динаміку зокрема, у зв’язку із волатильністю цінових індексів на глобальних товарних ринках.

Удосконалено інструментарій аналізу викликів і суперечностей світового ринку сировинних товарів, що передбачає врахування феномену фінансизації (зокрема, виявлено залежність цін на сировину від обмінного курсу долара США, яка може помилково сприйматися як вплив чинників фондового ринку і процентної ставки; незалежність курсу акцій від цін на сиру нафту; взаємопідсилення цінової динаміки між окремими сировинними індексами).

В роботі розкрито аналітичний апарат дослідження економічних процесів у сировинних економіках, що дає змогу ідентифікувати та систематизувати зв’язки між динамікою світових цін на сировину та економічною ситуацією країнекспортерів за умови суперечливих внутрішніх і зовнішніх чинників (характер прямих іноземних інвестицій, інституційні проблеми, надмірний оптимізм та переінвестування в сировинному секторі, прогресуюча фінансизація сировинних ринків, платіжні дисбаланси та поширення популізму) задля підвищення стійкості до волатильності світових сировинних цін.

Удосконалено аналітичний апарат дослідження особливостей сировинного буму, що враховує нестабільність очікувань, асиметрію залежності від умов торгівлі коротко- і довгострокового економічного зростання, схильність до надмірних зовнішніх запозичень, якість інституційних чинників, а також можливості неінфляційного короткочасного «перегріву» економіки, який надалі зумовлює тривалу інфляційну інерцію.

В роботі досліджено макроекономічні наслідки поєднання зростаючої волатильності сировинних цін з вразливістю до мінливості короткочасних потоків капіталу. Така ситуація передбачає зниження рівноважного рівня зовнішніх запозичень як головного «запобіжника» для хаотичних реверсів платіжного балансу та заходи щодо збільшення внутрішніх заощаджень, а це уможливлює надійне фінансування інвестицій та полегшує умови проведення стабілізаційної політики в країнах-експортерах сировинних ресурсів з низьким рівнем доходу.

В дослідженні удосконалено інструментарій аналізу стабілізаційної політики під час сировинного циклу за рахунок розширення моделі AD-AS із «залежною» структурою сукупної пропозиції і сукупного попиту, завдяки чому можливо повніше враховувати особливості гнучкого курсоутворення в сировинній економіці як чинника підтримання рівноваги доходу і платіжного балансу.

Розкрито методику дослідження феномену «сировинних» грошових одиниць, яка враховує недоліки тривалого підтримання заниженого обмінного курсу, потребу в цінових стимулах для зміни співвідношень між секторами внутрішньої і зовнішньої торгівлі та вплив доларизації економіки, маючи на меті ендогенізацію обмінного курсу як чинника стійкості економік країн-експортерів сировини до зростаючої волатильності світових сировинних ринків за умов політики таргетування інфляції.

Обґрунтовано підхід до сценарного аналізу політики таргетування інфляції у сировинних економіках, що відрізняється визнанням підвищеної ролі обмінного курсу та валютних резервів як чинника зростання довіри до економіки та збільшення приватних інвестицій, що дає можливість скоротити часовий лаг між змінами в монетарній політиці та інфляцією і передбачає зниження макроекономічних ризиків, пов’язаних з нестабільністю світових цін на сировину.

Запропоновано методичний підхід до стабілізаційної політики в сировинній економіці з низьким доходом, який ґрунтується на узгодженому використанні правил фіскальної і монетарної політики за умов гнучкого курсоутворення. Для країн-експортерів сировини підтверджено конструктивність антициклічної фіскальної політики як чинника зниження процентної ставки, збільшення заощаджень та інвестицій, а також поліпшення сальдо поточного рахунку. Обґрунтовано доречність розширеного правила монетарної політики (з урахуванням поведінки світових цін на сировину) як засобу підвищення ефективності стабілізаційної політики в сировинній економіці з низьким рівнем доходу.

За допомогою портфельної моделі з різною дохідністю сировинного і несировинного секторів доведено неможливість автоматичного поліпшення якісної структури економіки України за умови перебування на нижчому від рівноважного рівні структурних пропорцій між обома секторами – сировинним і несировинним (технологічним). Обґрунтовано доцільність стимулювання структурних змін на користь несировинного сектора шляхом зміцнення грошової одиниці, залучення прямих іноземних інвестицій та обмеженого державного втручання (модернізація інфраструктури, розвиток людського капіталу), що уможливить не лише уникнути залежності від волатильності світових сировинних цін, але й підвищити довгостроковий темп економічного зростання.

На підставі розрахованого індексу структурних змін розроблено методологію оцінки засадничих функціональних зв’язків, що враховує специфіку економіки України (обернена залежність інвестицій від волатильності світових цін на сировину, але за умови стійкості промислового сектора до цього чинника, незалежність інфляції і приватного споживання від цінової нестабільності), яка дала змогу концептуалізувати зміст макроекономічної політики для трансформації сировинно-експортної моделі економіки України шляхом збільшення надходжень до бюджету, проведення стримуючої монетарної політики та досягнення низької інфляції, поступового зменшення амплітуди заниження обмінного курсу гривні до 10-20%, свободи підприємницької діяльності, залучення прямих іноземних інвестицій (включно з наданням преференцій для діяльності у несировинному секторі), а також прискореної гармонізації законодавства відповідно до європейських норм.

У роботі сформульовано науково-прикладні засади оцінки важливості економічної свободи як засобу поліпшення структурних пропорцій та стимулювання інвестиційного процесу в економіці з надмірним сировинним сектором (на зразок України), які дають можливість визначити напрями першочергової лібералізації економічного середовища (свобода інвестицій, впорядкування урядових видатків, свобода підприємницької діяльності, захист прав власності) й водночас уникнути потенційних ризиків від поспішних лібералізаційних заходів на фінансовому ринку та у зовнішній торгівлі.

Емпірично доведено доцільність переорієнтації українського експорту на країни ЄС, адже збільшення їхньої частки у вітчизняному експорті супроводжується прискоренням динаміки ВВП і, що важливо, підвищує частку несировинного експорту порівняно зі сировинним, тобто покращує якісну структуру зовнішньої торгівлі.

Посилання

Ніконенко У.М. Макроекономічні детермінанти функціонування ресурсозалежних економік в умовах глобалізації: монографія. Львів: Видавництво «Тараса Сороки», 2019. 332 с. (19,3 д.а.) (Рецензію д.е.н., проф. Я.М. Столярчук на монографію У.М. Ніконенко надруковано: Причорноморські економічні студії. 2019. Вип. 39-2. С. 121–122).

Ніконенко У.М., Копилюк О.І. Еволюція монетарної політики України в умовах ринкової трансформації економіки: монографія. Львів: Українська академія друкарства, 2011. 254 с. (15,87 д.а./7,94 д.а.)

Ніконенко У.М. Основні тенденції та перспективи розвитку світового ринку сировинних ресурсів в умовах відкритості економіки (п. 1.2). Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку держави, регіону, галузі та підприємства: монографія /за заг. ред. д.е.н., доц. А.М. Штангрета. Львів: Українська академія друкарства, 2013. С.24–42 (1,19 д.а.).

Ніконенко У.М. Проблеми залучення іноземних інвестицій у національну економіку (п. 1.8). Соціально-економічні аспекти стійкого розвитку економіки України: монографія. / під ред. д.е.н., проф. О.О. Непочатенко. Умань : Видавець «Сочінський М.М.», 2016. С.61–70 (0,56 д.а.).

Мединська Т.В., Ніконенко У.М. Трансформація податкового регулювання інноваційної діяльності в Україні та Польщі в контексті європейської інтеграції (п. 2.7). Structural transformations and problems of information economy formation. Collective monograph. USA: New York, Ascona Publishing, 2018. С. 141–154 (0,84 д.а. / 0,42 д.а.).

Ніконенко У.М. Стратегічні напрями реформування монетарної політики НБУ та їх інституціональне забезпечення. Наукові записки. Українська академія друкарства. 2010. Вип. 2(18). С. 87–96 (0,63 д.а.).

Ніконенко У.М. Монетарні дії НБУ в контексті впливу глобальної фінансової інтеграції. Наукові записки. Українська академія друкарства. 2011. Вип. 2(35). С. 124–129 (0,4 д.а.).

Ніконенко У.М. Аналіз ефективності функціонування монетарної політики НБУ. Наукові записки. Українська академія друкарства. 2011. Вип. 3(36). С. 22–30 (0,56 д.а.).

Ніконенко У.М. Фундаментальні підходи до проблеми глобалізації. Наукові записки. Українська академія друкарства. 2012. Вип. 1(38). С. 88–93 (0,4 д.а.).

Ніконенко У.М. Фактори впливу на формування цін сировинних ресурсів. Наукові записки. Українська академія друкарства. 2012. Вип. 3(40). С. 40–46 (0,41 д.а.).

Ніконенко У.М. Макроекономічні індикатори відкритості глобальної економіки. Наукові записки. Українська академія друкарства. 2012. Вип. 4(41). С. 54–63. (0,63 д.а.).

Ніконенко У.М. Паливно-енергетичні ресурси України: сьогодення та майбутні перспективи. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Економіка». 2014. Вип. 3 (44). С. 54–59 (0,75 д.а.).

Ніконенко У.М. Концепції та теорії розвитку міжнародної конкурентоспроможності країн у світовому економічному середовищі. Формування ринкових відносин в Україні. 2015. Вип. 2 (165). С. 71–74 (0,4 д.а.).

Копилюк О., Музичка О., Ніконенко У. Забезпечення фінансової безпеки як пріоритетний напрям реалізації національних інтересів України. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. № 11(186). С. 3–9 (0,88 д.а. / 0,3 д.а.).

Ніконенко У.М. Зниження нафтових цін: передумови та наслідки для світової економіки. Економічний простір. 2016. № 107. С. 36–47 (Index Copernicus та інші) (0,75 д.а.).

Ніконенко У.М. Динаміка світових цін на сировинні ресурси: кризові цикли поведінки. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Міжнародні економічні відносини та світове господарство». 2018. Вип. 18, Ч 2. С. 108–115 (Index Copernicus) (0,88 д.а.).

Ніконенко У.М. Вплив волатильності світових індексів цін на сировину на основні центри світової економіки. Глобальні та національні проблеми економіки: електрон. наук. фахове вид. 2018. Випуск 23. С. 27-31. URL: http: // globalnational.in.ua/issue-23-2018 (Index Copernicus та інші) (0,63 д.а.).

Ніконенко У.М. Взаємодія світових цін на сировинні ресурси та основних показників світової економіки. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Економічні науки». 2018. Вип. 30, Ч. 1. С. 18–25 (Index Copernicus) (1 д.а.).

Ніконенко У.М. Особливості фінансизації глобальних ринків сировинних ресурсів. Держава та регіони. Серія «Економіка та підприємництво». 2018. Вип. 4 (103). С. 11–19 (Index Copernicus та інші) (1,13 д.а.)

Ніконенко У.М. Фіскальна політика в сировинних економіках: роль бюджету та фондів суверенного багатства. Економічний простір. 2018. №135. С. 49– 61. DOI 10.30838/ P.ES.2224.290818.49.176 (Index Copernicus та інші) (0,81 д.а.)

Ніконенко У.М. Вплив мінливості потоків капіталу на платіжний баланс країн – сировинних екпортерів. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського. Економічні науки. 2018. № 2(69). С. 103–110. DOI: 10.33274/2079-4819-2018-69-2-103-110 (Index Copernicus та інші) (1 д.а.).

Ніконенко У.М. Ресурсозалежна економіка: концептуалізація проблеми. Світ фінансів. 2014. Вип. 1. С. 99–105 (Index Copernicus та інші) (0, 41 д.а.).

Ніконенко У.М. Роль країн Близького Сходу у формуванні світових цін на нафту. Наукові записки. Українська академія друкарства. Економічні науки. 2015. № 2 (51). С. 23–31 (Index Copernicus) (0,56 д.а.).

Nikonenko U. Globalization as a characteristic of modern international economic relations. Sustainable development. 2015. № 3 (24). Р. 28–32 (0,56 д.а.).

Nikonenko U.M. The methodological approach to the determination of specific features of the main factors of the competitive position of the national economy. Journal of the Technical University of Gabrovo. 2016. Vol. 52. P. 87–90 (0,5 д.а.).

Nikonenko U. Directions of use of foreign experience of capital market regulation in policy of Ukraine’s financial system formation. Sustainable development. 2016. Vol. 1. Р. 46–50 (0,63 д.а.).

Ніконенко У.М. Світові ціни на сиру нафту і наздоганяюче економічне зростання. Актуальні проблеми економіки. 2016. №6 (180). С. 35–45 (Sсopus, Index Copernicus та інші) (0,66 д.а.).

Nikonenko U.M. Directions of efficiency increasing for energy policy of Ukraine. Journal of the Technical University of Gabrovo. 2017. Vol. 54. P. 3–6. (0,5 д.а.).

Rushchyshyn N., Nikonenko U., Kostak Z. Formation of financial security of the enterprise based on strategic planning. Baltic Journal of Economic Studies. 2017. Vol. 3, № 4. P. 231–237 (Web of Science, Index Copernicus та інші) (0,88 д.а.).

Ніконенко У.М. Оцінка волатильності світових індексів цін на сировинні ресурси. Інфраструктура ринку: електрон. наук. фахове вид. 2018. Вип. 18. С. 19– 24. URL: http // www.market-infr.od.ua (Index Copernicus та інші) (0,75 д.а.).

Ніконенко У.М. Структурні процеси економіки України як експортера сировинних ресурсів. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Економіка». 2018. Вип. 2 (52). С. 75–83. DOI: https://doi.org/10.24144/2409- 6857.2018.2(52).75-83 (Index Copernicus та інші) (1,06 д.а.).

Ніконенко У.М. Оцінка впливу волатильності світових сировинних цін на інвестиції та приватне споживання в країнах-експортерах природних ресурсів. Проблеми системного підходу в економіці. 2018. Вип. 5(67). С. 25–32. DOI: https://doi.org/10.32782/2520-2200/2018-5-4 (Index Copernicus та інші) (0,88 д.а.).

Ніконенко У.М. Шляхи подолання наслідків глобальної фінансовоекономічної кризи. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 4–6 лютого 2011 р.). Львів: Укр. акад. друкарства, 2011. С. 146. (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Дискурси глобалізації. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.- викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 24–27 січня 2012 р.). Львів: Укр. акад. друкарства, 2012. С. 175. (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Рушійні сили глобалізації. Проблеми забезпечення ефективного функціонування та стабільного розвитку банківської системи України: тези доп. ІІ наук.-практ. конф. студ., аспір. та молодих вчених Інституту магістерської та післядипломної освіти УБС НБУ : (м. Київ, 11 травня 2012 р.). Київ, 2012. С. 87–89. (0,2 д.а.).

Ніконенко У.М. Торговельна відкритість економіки в умовах глобалізації. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 5–8 лютого 2013 р.). Львів: Укр. акад. друкарства, 2013. С. 139. (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Перспективи діяльності фондів суверенного багатства в глобальній економіці. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 4–7 лютого 2014 р.). Львів: Укр. акад. друкарства, 2014. С. 163. (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Перспективи розвитку паливно-енергетичного комплексу України. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 16–20 лютого 2015 р.). Львів, Укр. акад. друкарства, 2015. С. 164. (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Пріоритети забезпечення національної конкурентоспроможності України. Najnowsze badania naukowe. Teoria, praktyka: zbiór raportów naukowych, (Poznan, 30–31.03.2015). Poznan, 2015. Część 2. С. 86–88. (0,19 д.а.).

Ніконенко У.М. Енергетичні позиції США та країн Близького Сходу. Інвестиційно-інноваційні засади розвитку національної економіки в ринкових умовах: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., (м. Ужгород–Мукачево, 24–25 квітня 2015 р.). Ужгород–Мукачево, 2015. С.174–176. (0,16 д.а.).

Ніконенко У.М. Нові реалії країн-імпортерів нафти. Аспекти стабільного розвитку економіки в умовах ринкових відносин : матеріали IХ міжн. наук.-практ. конф. (м. Умань, 14–15 травня 2015 р.). Умань, 2015. С. 124–125. (0,13 д.а.).

Ніконенко У.М. Нові реалії країн-експортерів нафти. Україна у геоекономічному просторі: глобальні виклики, сучасні тренди розвитку та соціокультурні трансформації : матеріали III Всеукр. наук. інтернет-конф. (м. Тернопіль, 15 травня 2015 р.). Тернопіль, 2015. С. 145–148. (0,19 д.а.).

Ніконенко У.М. Перспективи розвитку світової економіки в умовах падіння цін на нафту. Національна економіка в умовах глобалізації: тенденції, проблеми та перспективи : матеріали III міжнар. наук. -практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 23 листопада 2015 р.). Полтава, 2015. Том 1. С. 11–12. (0,13 д.а.).

Ніконенко У.М. Основні тенденції руху капіталу в країнах Латинської Америки. Актуальні проблеми та перспективи розвитку економіки в умовах глобальної нестабільності : матеріали IІІ міжн. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 10–12 грудня 2015 р.). Кременчук, 2015. С. 542–544. (0,16 д.а.).

Ніконенко У.М. Сутність становлення ринку капіталу в контексті впливу процесів фінансової глобалізації світової економіки. Věda a technologie: krok do budoucnosti – 2016 : Materiály XI mezinárodní vědecko-praktická konf. (Praha, 22–28 února 2016 r.). Praha. Publishing House «Education and Science» s.r.o, 2016. Díl 1. S. 27–29. (0,13 д.а.).

Ніконенко У.М. Контроль за міжнародним рухом капіталу. Тези доп. наук.- техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 16–20 лютого 2016 р.). Львів, Укр. акад. друкарства, 2016. С. 186 (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Забезпечення фінансової стабільності національного ринку капіталу України. Science Without Borders – 2016: Materials of the XII International scientific and practical conference. (Sheffield, 30.03.2016–07.04.2016). Sheffield: Science and education LTD, 2016. Vol. 1. Economic science. P. 35–38. (0,19 д.а.).

Ніконенко У.М. Проблеми адаптації країн-експортерів нафти Близького Сходу та Північної Африки до обвалу нафтових цін. Formation of modern economic area: benefits, risks, implementation mechanisms: Сonference Рroceedings (м. Тбілісі, 29 квітня 2016 р.). Tbilisi, Georgia. P. 24–27. (0,22 д.а.).

Ніконенко У.М. Вплив відкритості економіки на ресурсний потенціал країн, що розвиваються. Реформування економіки: досвід ЄС та перспективи для України: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Запоріжжя, 27 травня 2016 р.). Запоріжжя, 2016. С. 19–22. (0,25 д.а.).

Ніконенко У.М. Причини зниження та способи стимулювання інвестиційної активності країн з ринком, що формується і країн, що розвиваються. International Scientific Conference From the Baltic to the Black Sea: the Formation of Modern Economic Area : Conference Proceedings (м. Рига, 19 серпня 2017 р.). Riga, Latvia. Р. 21–23. (0,19 д.а.).

Ніконенко У.М. Фінансовий розвиток ресурсозалежних економік. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 27 лют.–2 березня 2018 р.). Львів, Укр. акад. друкарства, 2018. С. 179. (0,1 д.а.).

Ніконенко У.М. Вплив цінових шоків на економічне зростання країнекспортерів сировинних ресурсів. Європейська інтеграція: історичний досвід та економічні перспективи: матеріали ІІ міжнар. наук-практ. конф. (м. Одеса, 26 жовтня 2018 р.). Одеса, 2018. С. 18–22 (0,31 д.а.).

Ніконенко У.М. Вплив умов торгівлі на динаміку доходу країн-експортерів сировинних ресурсів. Сучасні чинники розвитку міжнародних відносин та зовнішньої політики держави: економічні та інституціональні аспекти: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Запоріжжя, 27 жовтня 2018 р.). Запоріжжя: Запорізька державна інженерна академія, 2018. С. 31–35 (0,28 д.а.).

Ніконенко У.М. Основні виміри політики залучення інвестицій в несировинний сектор економіки. Тези доп. наук.-техн. конф. проф.-викл. складу, наук. працівн. і асп. Укр. акад. друкарства : (м. Львів, 27 лютого–01 березня 2019 р.). Львів, Укр. акад. друкарства, 2019. С. 158. (0,1 д.а.).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Дисертація