Відгук 2 на дисертаційну роботу Біль М. М.

Автор(и)

  • S. S. Hrynkevych Львівський національний аграрний університет

Анотація

Дослідження просторової мобільності населення є новим та надзвичайно актуальним науковим напрямком на стику демографії, міграціології, соціальної економіки та політики. Як правило, вітчизняні дослідники фокусують свою увагу на питаннях міграції і тих численних міграційних ризиках, які виникають для українського суспільства. Разом з тим, нині ми перебуваємо в умовах переосмислення управлінських підходів, філософії співіснування різних культур і націй. Тому розуміння особливостей формування мобільної властивості людини, причин та наслідків її реалізації є актуальним предметом прикладних досліджень, що потребує належного теоретико-методологічного супроводу.

Питання політики людського розвитку теж постійно модифікує концептуальне розуміння. Залишається фундаментальним визнання прав людини на переміщення, свободи вибору. Як зазначається у представленому до захисту дисертаційному дослідженні, формується нове право людини — право на мобільність. З огляду на це, розгляд просторової мобільності як важливого атрибуту життєдіяльності сучасного суспільства в контексті забезпечення людського розвитку є археактуальним для кожної держави.

Вищезазначене підтверджує, що подана до захисту дисертаційна робота Біль М.М. на тему «Просторова мобільність населення та її регулювання у контексті політики людського розвитку» є актуальною, новаторською, що має значне теоретико-методологічне і прикладне значення. Актуальність роботи полягає у поглибленні теоретичних основ сприйняття просторової мобільності, визначенні її змісту, форм, характеристик, факторів тощо. Прикладне значення дослідження полягає у методичних рекомендаціях оцінювання просторової мобільності населення, зокрема її хорологічно-темпологічної вимірності, а також обґрунтуванні концептуальних засад формування політики людського розвитку високомобільного українського суспільства.

Дана робота є одним з перших фундаментальних досліджень за обраною тематикою, яке охоплює широке коло проблем формування та реалізації просторової мобільності населення з відображенням даних процесів на досягненні цілей людського розвитку.

Біографія автора

S. S. Hrynkevych, Львівський національний аграрний університет

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин та маркетингу

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу