Відгук 3 на дисертаційну роботу Біль М. М.

Автор(и)

  • O. A. Hrishnova Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Анотація

Науково-практичне обґрунтування пріоритетів модернізації суспільства, підвищення ефективності і конкурентоспроможності національної економіки, поліпшення якості життя населення України в контексті сучасних соціальних, інституційних, технологічних перетворень* які стрімко і кардинально змінюють економіку та суспільство, є одним з найважливіших напрямів розвитку наукової думки.

Мобільність є феноменом нинішнього етапу розвитку людства. Вона торкається різних сфер суспільного життя та взаємодії людини з технологіями. Мобільність трансформує просторові аспекти, змінює сприйняття часової площини. У філософсько-світоглядному сенсі мобільність набуває іншого смислового навантаження, а в прикладному - нового функціонального значення. Просторова мобільність населення - потужний імператив людського розвитку. Для суспільств, які перебувають в умовах затяжних реформаційних перетворень, в пошуках власної ніші у висококонкурентному світі, зростання просторової мобільності населення змушує до пошуку шляхів протидії втратам інтелектуально-демографічного потенціалу як стратегічного ресурсу подальшого розвитку.

Для України дослідження просторової мобільності населення потребує переосмислення концепції міграційної політики та механізмів досягнення цілей людського розвитку з урахуванням євроінтеграційних та глобалізаційних процесів. Визначення особливостей просторової мобільності населення України дозволяє 

з’ясувати мотиваційні причини міграції, а також оптимізувати наслідки переміщень в контексті забезпечення людського розвитку.

Хоча дослідження різних аспектів міграції, яка в даній дисертаційній роботі визначається як основна форма реалізації просторової мобільності населення, є актуальним напрямком наукових досліджень в Україні, питання регулювання мобільності, формування фундаментальних засад її розгляду, що базуються на міждисциплінарному підході, піднімаються вперше.

Вказані обставини і визначають безперечну актуальність, наукову та соціальну значимість обраної Біль М.М. теми та її дисертаційного дослідження загалом.

Біографія автора

O. A. Hrishnova, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

доктор економічних наук, професор кафедри економіки підприємства

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу