Вплив державної політики на міграційні процеси в Україні (2010–2017 рр.).

Автор(и)

  • P. Bezuglyi

Ключові слова:

державна політика, людський капітал України, міграційні процеси, міграція українців, трудова міграція

Анотація

Здійснено комплексне дослідження впливу державної політики на формування мотивацій громадян України в контексті їх міграції та виїзду з подальшою еміграцією.

Автором запропоновано науково-методичний підхід до вивчення міграції як об’єкту політологічного дослідження. Обґрунтовано комплекс статистичних та соціологічних показників, які визначають стан політичної системи України та результативність державної соціально-економічної політики. Здійснено ідентифікацію ознак залежності міграційного руху від результатів державної соціально-економічної політики. У дослідженні запропоновано диференціацію чинників впливу на міграційні процеси за групами (демографічні, соціальноекономічні, соціально-психологічні, нормативно-правові, політичні) та періодизацію (2010–2014 рр. та 2014–2017 рр.) показників, що визначають напрями та інтенсивність зазначеної залежності. Здійснено моделювання та прогнозування показників міграційного руху в Україні на основі обґрунтованих параметрів їхньої залежності від політичних та соціально-економічних чинників.

Автором з’ясовано, що нестабільна політична система вразлива втратою людського капіталу. Доведено, що за умов системної кризи в державі слід очікувати активізацію зовнішніх чинників, що спричиняють еміграцію кращих та формулюються як конкретні індивідуальні можливості з орієнтацією на успіх (професійне зростання, отримання якісних освітніх та медичних послуг, сприятливі умови для відкриття бізнесу, гідне працевлаштування).

Доведено, що за умов політичної кризи суспільства, соціальні та економічні фактори міграції поступатимуться політичним, що сприятимуть вимушеним міграціям політичної еліти, хоча їх вплив на розвиток державидонора може залишатися незмінним.

Систематизовано види міграції населення за рядом класифікаційних ознак, що ґрунтуються на комплексі індикаторів просторової мобільності. Здійснено групування чинників прямого та опосередкованого впливу на міграцію населення, чутливість до яких демонструє динаміка міграційного руху. Автором виділено методи, цілі та інструменти регулювання міграційних процесів.

 

Посилання

Безуглий П.Г. Міграція як результат державної освітньої політики в Україні за часів незалежності. Політичне життя. 2017. №4. С. 4-7.

Безуглий П.Г. Теоретичні засади дослідження міграційних процесів. Політичне життя. 2018. №1. С. 5-13.

Безуглий П.Г. Чинники та наслідки міграційного руху в Україні. Політичне життя. 2018. №3. С. 4-9.

Безуглий П. Оцінка сучасних масштабів міграційних переміщень в Україні. Evropský politický a právní diskurz. Svazek 5. 1. vydání. 2018. S. 169-175.

Bezugliy P. Migration As A Result Of Socio-Economic State Policy. Evropský politický a právní diskurz. Svazek 5. 1. vydání. 2019. S. 90-99.

Безуглий П.Г. Сучасні тенденції внутрішньої міграції в Україні. Збірка матеріалів ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Урбаністичні студії: сучасний стан та перспективи розвитку» (м. Дніпро, 25 квітня 2018 р.). Відп. за випуск, професор В. В. Кривошеїн. Дніпро: 2018. С. 220-222.

Безуглий П. Інституційний вимір регулювання міграційних процесів в Україні. Розвиток політичної науки: європейські практики та національні перспективи: матеріали VIII Міжнар. наук.-практ. конф. Чернівці, 17 квітня 2018 р. Чернівці: Букрек, 2018. С. 109-112.

Безуглий П.Г. Оцінка масштабів міграційних процесів в Україні. Збірка матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми соціальної прогностики» (м. Дніпро, 19 квітня 2019 р.) / відп. за випуск, професор В.В. Кривошеїн. Д.: Видавничо-поліграфічний дім «Формат А+», 2019. С. 85-87.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Дисертація