Відгук 2 на дисертаційну роботу Безуглого П.Г.

Автор(и)

  • Rafal Rachynskyi Університет "Вища банківська школа" у Гданську, Музей еміграції в Гдині

Анотація

Міжнародна міграція як суспільно-політичний феномен є однією з важливих складових цілісної структури сучасного світу, елементом зростаючої взаємозалежності між державами. Міграція спричиняє істотні зміни як у країнах-донорах, так і в країнах-реципієнтах, і є джерелом цілого комплексу проблем соціального, політичного, економічного, освітнього, культурного та релігійного характеру, висуваючи перед суспільствами та державами нові виклики. Водночас за сучасних умов зростання боротьби за людський капітал та зміцнення національної безпеки кран світу міграція стає результатом державної політики як країни-донора, так і країни-реципієнта. З огляду на причини сучасних міграційних рухів (процеси глобалізації, зміни демографічної ситуації, загострення економічної нерівності між країнами, збільшення кількості військових конфліктів та громадянських війн), питання міграції набуває неабиякої актуальності й, відповідно, підтверджує потребу в науковому дослідженні міграційних процесів.

Для України ці питання актуалізуються в зв’язку з втратою контролю над частиною своєї території, війни на Сході України, падінням темпів розвитку економіки, зниження рівня соціального забезпечення населення і як наслідок - зростання інтенсивності міграції українців як всередині країни, так і закордон. З огляду на це дисертаційне дослідження Павла Безуглого є актуальним та важливим в контексті корегування державної політики України з метою збереження власного людського капіталу.

Зміст, структура і логіка дисертаційної роботи переконує, що дисертант поставив перед собою мету виявити основні чинники впливу державної політики на міграцію українців у період 2010-2017 років, окреслити динаміку міграційних процесів і можливі наслідки та запропонувати напрями коригування політичних практик для збереження людського капіталу держави.

Актуальність проблематики дозволила дисертанту успішно узгодити мету та завдання дисертації. Структура роботи та послідовність викладення матеріалу є логічною та узгоджена з поставленими завданнями.

Біографія автора

Rafal Rachynskyi, Університет "Вища банківська школа" у Гданську, Музей еміграції в Гдині

доктор соціальних наук у галузі політології, головний науковий співробітник, доцент кафедри міжнаодних відносин

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу