Відгук 1 на дисертаційну роботу Безуглого П.Г.

Автор(и)

  • M. O. Lendel ДВНЗ "Ужгородський національний університет"

Анотація

Анексія Криму Росією у березні 2014 року, подальша окупація території Донбасу мали наслідком внутрішнє переміщення більше мільйона українців, а міжнародна криза, що сформувалася навколо України, внутрішня політична нестабільність, погіршення соціально-економічних показників в наступні роки суттєво вплинули на міграційну ситуацію в Україні, зокрема на іміграцію, еміграцію, міграційну мобільність громадян, а також змінили напрями та інтенсивність виїзду за кордон. У цьому контексті дисертаційне дослідження Г1. Г. Безуглого, присвячене впливу державної політики на міграційні процеси в Україні 2010 - 2017 рр., є надзвичайно актуальним з прикладної точки зору, зокрема беручи до уваги, що одним із завдань роботи визначено формулювання сценаріїв міграційного розвитку України в коротко- та середньострокових перспективах.

Відзначимо, що дисертант належить до небагатьох науковців, які поставили собі як дослідницьку мету формулювання теоретико- методологічних засад вивчення міграції як об’єкта політологічної науки, при цьому вдало поєднавши засади політології, соціології, економіки, демографії, юриспруденції, математики. Переконана, що лише застосування міждисциплінарного підходу сприяє розумінню факторів, які визначають сутність міграційних процесів у певному соціумі, у міжнародній ретроспективі зокрема, тим більше у формулюванні моделей та сценаріїв ймовірного розвитку міграційної ситуації у національному чи ширшому регіональному масштабах.

Дисертаційне дослідження структуроване за проблемним принципом, зокрема робиться наголос на теоретико-методологічному вимірі аналізу міграції, впливі державної політики на розгортання цих процесів в Україні упродовж поточного десятиліття, сценарно-рекомендаційному аспекті збереження людського капіталу для сталого розвитку українського суспільства. Надзвичайно позитивною стороною дисертації є систематизація наукових результатів у форматі таблиць та рисунків (20 рисунків та 16 таблиць), зокрема щодо класифікації видів міграції населення (С. 52), чинників впливу' на міграційні процеси (С. 57), теорії міграції (С. 59), міграційних наслідків для країн-донорів та країн-реципієнтів (С. 62), застосування кількісних (статистичних, математичного моделювання, факторного аналізу) методів дослідження.

 

Біографія автора

M. O. Lendel, ДВНЗ "Ужгородський національний університет"

доктор політичних наук, доцент, професор кафедри політології та державного управління, проректор з науково-педагогічної роботи

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-05

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу