Модернізація системи управління економічною безпекою на основі людиноорієнтованого підходу

Автор(и)

  • І.Н. Щерб

Ключові слова:

економічна безпека; управління економічною безпекою; людиноорієнтований підхід; вектори ризику; економічно безпечна поведінка; зайнятість; людиноорієнтована модель економічної безпеки; критичні загрози; стратегія; соціальна безпека

Анотація

В дисертації розглянуто методологічні основи управління економічною безпекою, зокрема визначено сутність та елементи системи економічної безпеки з позицій класичних та новітніх підходів, обґрунтовано об’єктивну необхідність зміни парадигми управління як результату дії трансформаційних викликів сучасності, наведено принципи та інструменти системи забезпечення економічної безпеки на основі людиноорієнтованого підходу.
Сформульоване авторське бачення змісту системи управління економічною безпекою організації, окреслено складові екосистеми економічної безпеки у вигляді сукупності елементів впливу та драйверів, що визначають економічний стан субʼєктів господарювання та уможливлюють безпечні та комфортні умови збалансованого співіснування. Визначено можливості та необхідність застосування ризик-орієнтованого підходу для визначення важливих загроз економічній безпеці. Узагальнено зовнішні дестабілізуючі фактори глобального характеру, які посилюють загрози для економічної безпеки складних економічних систем та організацій.
Обґрунтовано межі новітнього бачення системи економічної безпеки, що висуває поняття людиноорієнтованого підходу та розвитку людського потенціалу на перший план. Узагальнено тренди економічної безпеки та маркери сучасних трансформаційних процесів. Категоризовано наукові погляди на безпеку згідно з людиноорієнтованим підходом та визначено вагомі ознаки його врахування в контексті економічної безпеки; виокремлено ключові ризики та загрози людського розвитку, включаючи технологічні, економічні, соціальні, екологічні, політичні та правові аспекти, їх позитивний і негативний вплив.
Відзначено ознаки трансформації управлінської парадигми через ідентифікацію економічної безпеки особистості, що має зосереджуватись на створенні кращого досвіду для людей та формуванні нової цінності, забезпеченні максимально можливого добробуту і комфорту проживання та праці, розбудові економічної стійкості та зниженні ризиків і загроз. Визначені основні принципи та сучасні інструменти, які використовуються при формуванні системи економічної безпеки з урахуванням людиноорієнтованого підходу. Розроблено фреймворк застосування інструментарію забезпечення економічної безпеки на організаційному (приватному) рівні з урахуванням впливу інших рівнів (державного та особистісного).

Посилання

Shcherb I., Gutsuliak N., Tomchuk O., Vronska S. Modernization of approaches to human potential management in the digital economy. Journal Economics and Finance. 2020. Vol. 8, Iss. 1. P. 80-91.

Щерб І.Н., Шаульська Л.В. Людиноорієнтована модель безпеки в контексті попередження ризиків та конфліктів у соціальній, трудовій, підприємницькій сферах. Економіка і організація управління. 2023. №2(50). С. 43-60.

Щерб І. Н. Оцінка стану економічної безпеки в контексті людиноорієнтованого підходу. Бізнес Інформ. 2022. №3. C. 49–59.

Щерб І. Н., Шаульська Л. В. Управління конкурентоспроможністю та економічною безпекою релокованих підприємств. Актуальні проблеми економіки. 2022. №9(255). С. 24–44.

Щерб І. Імплементація людиноорієнтованого підходу в систему забезпечення економічної безпеки країни. Економіка і організація управління. 2021. №3 (43). С. 204-219.

Щерб І. Ключові маркери складових економічної безпеки держави. Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України. 2020. №25. С. 56-65.

Щерб І. Підхід до людиноорієнтованого дизайну в управлінні економічною безпекою держави. Матеріали наукової конференції професорсько- викладацького складу, наукових працівників і здобувачів наукового ступеня за підсумками науково-дослідної роботи за період 2019-2020 рр. (квітень–травень 2021 р.). Вінниця: Донецький національний університет імені Василя Стуса, 2021. С. 231-233.

Щерб І. Н. Концептуальні передумови реалізації людиноорієнтованої моделі стратегії національної безпеки України. Актуальні проблеми та перспективи розвитку соціально-трудових відносин в умовах цифрової економіки : матеріали ХІІ наук.-практ. конференції (м. Полтава, 9–10 вересня 2021 р.) / за заг. ред. Т. А. Костишина, Л. В. Степанова. Полтава : ПУЕТ, 2021. 126 с.

Щерб І. Н. Принципи людиноорієнтованого підходу до управління економічною безпекою: від держави до бізнесу. Перспективи розвитку управлінських систем у соціальній та економічній сферах України: теорія і практика: матеріали V Всеукраїнської науково-практичної інтернет- конференції «» (2 грудня 2021 р.). Київ: Київський університет імені Бориса Грінченка, 2021. С. 276-280.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-05

Номер

Розділ

Дисертація