Рецензія 1 на дисертацію Моніча Б.С.

Автор(и)

  • Т. В. Міхайліна Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

До діяльності Конституційного Суду України, як до особливого органу у системі органів судової влади, завжди прикута підвищена увага як науковців, юристів-правників, так і пересічних громадян. Це пояснюється його специфічною роллю та функціями у захисті прав і свобод людини і громадянина, а також у забезпеченні прямої дії норм Конституції України, що має неабияке значення у будь-який час, але найбільше – під час воєнного стану, коли права людини природно обмежуються. Конституція, як нормативний акт вищої юридичної сили у системі НПА, виступає найвищим мірилом прав та свобод, але також потребує гарантій реалізації. Такою гарантією і можуть виступати акти Конституційного Суду України. Через таку специфічну роль суспільством особливо гостро відчуваються будь-які вади діяльності цього судового органу. Причому такі вади спостерігаються як на нормативному рівні (що підкреслюється у рецензованій роботі та потребує удосконалення), так і на організаційному.
Акти Конституційного Суду України мають нормативний характер, розповсюджуються на невизначене коло осіб і суттєво впливають на суспільні відносини, тому доктринальна цікавість до їхньої правової природи і особливостей дії є обгрунтованою. У той же час, спеціальних досліджень, присвячених видам та природі актів КСУ, майже не здійснювалося. Найчастіше зазначені питання розглядалися у контексті аналізу інших проблем конституційного права та загальної теорії права, зокрема, щодо верховенства права, особливостей конституційного процесу, прецедентності рішень органів судової влади в України, дотримання прав людини, джерел права України тощо. Крім того, діяльність Конституційного Суду України у суспільній свідомості нерідко є дещо політизованою, на що також не зверталася увага раніше. Тож, має місце прогалина у праві, яка потребує нагального вирішення.
Викладене дозволяє зробити висновок про актуальність дисертаційної роботи Моніча Богдана Сильвестровича та її відповідність суспільним потребам і особливим умовам, у яких на сучасному етапі перебуває Україна.

Біографія автора

Т. В. Міхайліна , Донецький національний університет імені Василя Стуса

доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії, історії держави і права та філософії права

Опубліковано

2024-02-13

Номер

Розділ

Рецензії