Рецензія 2 на дисертацію Моніча Б.С.

Автор(и)

  • О.Г. Турченко Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Конституційна демократія засновується на легітимації права з позицій основних (фундаментальних) прав та свобод і ґрунтується на природно-правових підходах щодо юридичної природи конституційних прав та свобод. Закони та інші нормативно-правові акти повинні, передусім, відповідати принципу верховенства права та верховенства конституції, не порушувати конституційні права та свободи, мати легітимну мету. Правова держава передусім характеризується зв'язаністю органів та посадових осіб держави правом, наявністю у громадян реальної можливості реалізовувати та захищати свої права і свободи, здатністю держави забезпечити громадянам наявність ефективного способу захисту їхніх прав.
Проблема забезпечення балансу влад та утвердження верховенства Конституції України зумовлює необхідність обмежень дії кожної державної інституції в межах Конституції і законів України, що повною мірою стосується і єдиного органу конституційної юрисдикції – Конституційного Суду України, акти якого, в свою чергу, виступають одним із елементів формування правового простору, нормативно-правовою гарантією стабільності Конституції.
Аналіз наукової літератури свідчить про наявний активний пошук в теорії і на практиці загальної категорії «правовий акт», яка б об’єднала і акт-дію і акт-документ уповноваженого суб’єкта загалом, та про відсутність єдиного усталеного розуміння поняття «акти Конституційного Суду України» зокрема. Складним завданням є й інтеграція актів Конституційного Суду України в систему джерел права, що зумовлює неоднозначність доктринальної думки щодо місця актів КСУ в цій системі та їхньої правової природи.
На основі викладеного можна стверджувати, що обрана тема дисертаційної роботи є актуальною. Дисертаційне дослідження спрямоване на досягнення важливої для юридичної науки мети, яка полягає в обґрунтуванні нових науково-теоретичних положень про правову природу, класифікації актів Конституційного Суду України та розробці пропозицій з удосконалення законодавства у сфері діяльності Конституційного Суду України.

Біографія автора

О.Г. Турченко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права

Опубліковано

2024-02-13

Номер

Розділ

Рецензії