Відгук 1 на дисертацію Моніча Б.С.

Автор(и)

  • Д.М. Бєлов ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Анотація

Місце і роль Конституційного Суду України як органу, що здійснює конституційний контроль обумовлене його правовим статусом, а також специфікою його методів, які застосовуються для запобігання і припинення порушень конституційних норм, а також для їх відновлення. Одним із специфічних засобів конституційного контролю є правові позиції Конституційного Суду України, які знаходять своє відображення, зокрема, в актах органу конституційної юрисдикції.
Чинне законодавство України не містить формулювання дефініцій «акти Конституційного Суду», «правові позиції», окремих видів актів Конституційного Суду України, що переносить проблему з’ясування суті вказаних термінів у площину наукових досліджень та аналізу. Однак, як підтверджує аналіз наукової літератури, немає однозначності у розумінні вказаних поняття, а також правової природи актів Конституційного Суду і серед наукової доктрини конституційного права України.
Питання з’ясування правової природи актів Конституційного Суду України, їх видів, природи правових позицій, які у них викладаються, є неоднозначним та до цього часу не вирішеним, що пов’язано, перш за все, із складним та багатоаспектним розумінням ролі, статусу та місця органу конституційної юрисдикції в системі органів державної влади.
Крім того, у зв’язку із частковою політичною заангажованістю діяльності Суду набуває дискусійного характеру і питання незмінюваності правових позицій КСУ, можливості їх перегляду через соціально-політичні зміни, які відбуваються у державі.
Все це свідчить про актуальність обраної дисертантом теми дослідження і обумовлює його мету, яка полягає в обґрунтуванні нових науково-теоретичних положень про правову природу, класифікацію актів Конституційного Суду України та розробці пропозицій з удосконалення законодавства у сфері діяльності Конституційного Суду України.

Біографія автора

Д.М. Бєлов , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

доктор юридичних наук, професор, професор кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету

Опубліковано

2024-02-13

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу