Рецензія 1 на дисертацію Воронова Д.О.

Автор(и)

  • Т. В. Міхайліна Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Діяльність Конституційного Суду України є індикатором верховенства права у суспільстві, вона дозволяє оцінювати положення правових норм як конституційні або неконституційні для найкращої охорони прав і свобод людини і громадянина. Особливого значення це набуває під час кризових проявів у державі, що наразі, під час військової агресії російської федерації проти нашої держави, виявляє себе особливо яскраво. Роль Конституційного Суду України експоненціально підвищується у зв’язку з рухом України у напрямі членства в Європейському Союзі, де права і свободи людини визнаються реальною, а не декларативною найвищою соціальною цінністю.
Акти Конституційного Суду України здатні прямо чи опосередковано впливати на всю правову систему суспільства, оскільки вони мають нормативний характер та далекосяжні наслідки. Тим не менше, прийняття відповідного рішення Конституційним Судом України нерідко замало, оскільки можуть мати місце невчасне та неефективне їх виконання, затягування цього процесу, бюрократизм, що негативно позначається на довірі до органу конституційної юрисдикції.
Слід зазначити, що наразі не розроблено єдиного чіткого порядку виконання рішень Конституційного Суду України, а також системи контролю за їх виконанням, рівно як і відповідальності за невиконання або неналежне виконання актів КСУ. Тож, питання набуває проблематичності з точки зору як правової доктрини, так і юридичної практики. Це ще більше посилює зневіру громадян у судовій системі України, що особливо гостро відчувається під час воєнного стану, коли навіть базові права людини можуть бути обмежені.
На підставі зазначеного, можна зробити висновок про дійсну актуальність дисертаційної роботи Воронова Дмитра Олександровича та її затребуваність на сучасному етапі розвитку правової системи України.

Біографія автора

Т. В. Міхайліна, Донецький національний університет імені Василя Стуса

доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії, історії держави і права та філософії права

Опубліковано

2024-02-13

Номер

Розділ

Рецензії