Відгук 1 на дисертацію Швець К. А.

Автор(и)

  • О. А. Третяк Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Анотація

У сучасному світі, який переживає глобалізацію, інформатизацію, технологічний прогрес, трансформаційні процеси у соціально-політичній та економічній сфері, важливими для формулювання стратегій розвитку та впровадження ефективних політичних рішень стають моделі публічної політики.
Так, зміни, що супроводжують глобалізацію, можуть мати як позитивний, так і негативний вплив на розвиток суспільства, економіки та політики, а тому нагальним є адаптація концепцій New Public Management ( далі – NPM) та Good Governance (далі – GG) у національні моделі публічної політики, що могли б забезпечити ефективність та сталість розвитку в глобальному масштабі. Окрім того, швидкий розвиток інформаційних технологій та соціальних мереж вимагає розробки нових механізмів взаємодії держави та громадян, а також вирішення питань безпеки та конфіденційності даних. Демократичні перетворення та зміна уявлень суспільства про роль та функції держави в напрямку від класичної моделі держави-опіки до моделі держави-партнера з активним застосуванням принципів ефективності, гнучкості та інноваційності також потребують пошуку оптимальних моделей публічної політики. Сталі демократичні системи динамічно та активно адаптують сучасні концепції у національні моделі, а країни з перехідним типом вимагають додаткових рекомендацій для адаптації концепцій NPM та GG у національні контексти.
У дисертаційній роботі розроблено універсальну аналітичну модель публічної політики, яка надає можливість виявити специфіку та ефективність адаптації управлінських концепцій NPM та GG та довести її залежність від рівня організованості й інституціоналізації акторів та форм їх взаємодії в публічному полі, а також від диверсифікації методів публічного управління в державі, що забезпечує маневреність, гнучкість, емерджентність і стійкість системи в змінному середовищі, що обумовлює актуальність та новизну даної роботи.

Біографія автора

О. А. Третяк , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

доктор політичних наук, професор, в. о. завідувача кафедри політології, соціології та публічного управління

Опубліковано

2024-04-11

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу