Відгук 1 на дисертаційну роботу Кулика О. І.

Автор(и)

  • H.D. Dzhumaheldiieva Державний університет «Житомирська політехніка»

Анотація

Дисертаційна робота присвячена актуальним у господарсько-правовій науці питанням пошуку ефективних правових засобів стимулювання розвитку нових сегментів економіки, які спрямовані на забезпечення трансформації її моделі у відповідності до принципів сталого розвитку.

Міжгалузевий характер правовідносин, що виникають у сфері альтернативної енергетики, вимагає нестандартного правового підходу до їх регулювання, який має оптимально поєднувати елементи адміністративно-правового, еколого-правового та цивільно-правового механізмів. Але сфера функціонування таких правовідносин – суспільне виробництво – обумовлює вбудовування цих елементів у каркас саме господарсько-правового механізму регулювання. Водночас існуючі наразі обмеження, з одного боку, стосовно предмету господарського права, яким не охоплюються відносини з використання природних ресурсів, зокрема, енергетичних, а з другого боку, щодо суб’єктного складу господарських правовідносин, що не передбачає участі фізичних осіб без статусу суб’єкту підприємницької діяльності, в т.ч. домогосподарств-виробників енергії з альтернативних джерел, унеможливлюють вирішення поставленого завдання традиційним нарощуванням однієї з галузей права потрібними нормами.

Тематика дисертаційного дослідження є актуальною і в площині законотворчості. Імплементація положень Третього енергопакету ЄС у національне законодавство України передбачає запровадження комплексу неоднорідних за галузевою ознакою заходів правового впливу щодо сегменту генерації енергії, в т.ч. у секторі альтернативної енергетики, що вимагає переоцінки окремих усталених підходів щодо стимулювання господарської діяльності, принципів збалансування приватних та публічних інтересів тощо. Підтвердженням слабкої здатності існуючих правових інструментів забезпечувати досягнення мети господарсько-правового регулювання в умовах конкурентного ринку електроенергії слугує дисбаланс, який виник на цьому ринку одразу після його відкриття 01.07.2019 р., в т.ч. з причин невизначеності стосовно місця виробників енергії з альтернативних джерел. З метою запобігання загроз сталості енергосистеми Регулятор змушений все частіше вдаватися до неринкових заходів впливу, що не є прийнятним з точки зору принципів законодавства ЄС. Також у Верховній Раді України зареєстрована низка законопроектів, які спрямовані на вирішення ситуації, що склалася, з опорою на різні за галузевою ознакою механізми правового регулювання. Положення цих законопроектів викликали занепокоєння серед інвесторів у виробництво енергії з альтернативних джерел (з приводу захисту інвестицій), представників ЄЕС (у питаннях дотримання Україною зобов’язань), наукової спільноти (щодо сумнівної економічної ефективності пропонованих заходів). За цих умов теоретична розробка правових проблем стимулювання виробництва енергії з альтернативних джерел створює передумови для визначення принципів та орієнтирів, на які можуть спиратися суб’єкти законотворчої ініціативи під час розробки пропозицій до законодавства.

Таким чином, тема дисертаційного дослідження О.І. Кулика, беззаперечно, є актуальною як у теоретичній, так і практичній площині.

Біографія автора

H.D. Dzhumaheldiieva, Державний університет «Житомирська політехніка»

доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри права та правоохоронної діяльності

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу