Висновок про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів.

Автор(и)

  • K.S. Bezghin Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • N.S. Yakymova Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Наукова новизна дослідження полягає в поглибленні теоретичних засад нелінійного управлінського впливу, що враховує активність людино-розмірних систем та розробці комплексу науково-практичних рекомендацій щодо регулювання економічної активності молоді на основі її ціннісних орієнтацій. Автором розширено спектр можливого застосування евайроментального підходу до управління, а саме - розроблено концептуальні підходи щодо регулювання економічної активності молоді на основі її ціннісних орієнтацій, що ґрунтуються на побудованому механізмі регулювання економічної активності молоді через врахування існуючих векторів інтенціональності, який рефлексивне формує передумови щодо зростання економічної активності молоді на ринку праці - це дозволяє синхронізувати компетентнісну та аксіологічну сферу людини, що самоактуалізується та забезпечити синергічний ефект у загальній системи створення цінності. Використання зазначеного підходу до управління людино-розмірними системами є поглибленням можливостей конвергентного менеджменту, в якому синтезовано концепти, що запозичені з таких наукових концепцій та напрямків, як лібертаріанський патерналізм, рефлексивне та когнітивне управління, поведінкова економіка, соціальна психологія та ін. Крім цього, у дисертаційній роботі автором удосконалено механізм формування ціннісних орієнтацій молоді, що забезпечує її активну поведінку на ринку праці; підходи щодо стимулювання продуктивної економічної поведінки молоді на ринку праці за рахунок розробки адаптивної моделі регулювання економічної активності молоді на основі її ціннісних орієнтацій; понятійно-категоріальний апарат досліджуваної проблематики.

Автором здійснена розробка теоретико-методичних підходів і науково-практичних рекомендацій щодо регулювання економічної активності молоді на основі її ціннісних орієнтацій. Це дозволило збагатити інструментарій «м'якого» управлінського впливу здійснюваного через формування передумов, що забезпечують моделювання цільових патернів економічної поведінки молоді з мінімальними показниками опору.

Тема дисертації Сомика Олександра Миколайовича є актуальною та затребуваною для всіх учасників ринку праці, від особистісного рівня до рівня держави.

Біографії авторів

K.S. Bezghin, Донецький національний університет імені Василя Стуса

доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту та поведінкової економіки

N.S. Yakymova , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та поведінкової економіки

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-25

Номер

Розділ

Висновок