Адміністративно-господарські санкції за правопорушення на ринку цінних паперів.

Автор(и)

  • D.V. Chasovnykov

Ключові слова:

адміністративно-господарські санкції; ринок цінних паперів; правопорушення; підстави застосування санкцій; умови застосування санкцій; види санкцій; суб’єкти господарювання; майнові санкції; превентивні санкції; організаційні санкції

Анотація

Дисертація присвячена дослідженню та обґрунтуванню нових теоретичних положень щодо адміністративно-господарських санкції за правопорушення на ринку цінних паперів і підготовці пропозицій з удосконалення законодавства.

У роботі обґрунтовано кваліфікуючі ознаки та визначено поняття ринку цінних паперів, уточнено ознаки та визначення поняття адміністративно-господарських санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. Конкретизовано види адміністративно-господарських санкцій за порушення на ринку цінних паперів, проведено їх класифікацію за різними підставами, запропоновано визначення понять «штраф», «попередження» «організаційні адміністративно-господарські санкції на ринку цінних паперів», розроблено пропозиції щодо оптимізації порядку їх застосування. Проаналізовано законодавчу основу застосування адміністративно-господарських санкцій на цьому ринку та обґрунтовано напрями її удосконалення. Конкретизовано підстави та умови застосування таких санкцій, доопрацьовано визначення поняття «правопорушення на ринку цінних паперів» з визначенням критеріїв поділу таких правопорушень на види. Розкрито порядок застосування адміністративно-господарських санкцій на ринку цінних паперів, уточнено стадії такого провадження з виокремленням етапів кожної стадії процедури, конкретизовано порядок та способи виконання рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. На підставі проведеного дослідження запропоновано внесення змін до законодавства України.

Теоретичні положення та висновки дисертаційного дослідження можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях, навчальному процесі та правозастосовній діяльності.

Посилання

Часовников Д. В. Щодо поняття адміністративно-господарських санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. Часопис Київського університету права. 2019. № 2. С. 114-118.

Часовников Д. В. Правова основа застосування адміністративно-господарських санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. Правничий часопис Донецького університету. 2019. № 2. С. 122-130.

Часовников Д. В. Порядок застосування адміністративно-господарських санкцій на ринку цінних паперів. Правова позиція. 2020. № 3. С.117- 121.

Часовников Д. В. Підстави та умови застосування адміністративно-господарських санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. Часопис Київського університету права. 2020. №3. С. 233-237.

Часовников Д. В. Види адміністративно-господарських санкцій на ринку цінних паперів. Visegard journal on human rights. 2020. № 2. C. 182-188.

Часовников Д. В. Нестеренко І. І., Ретинський Ю. Д. Правове регулювання ринку цінних паперів в Україні: навч. посібник. Д.: РВФ «Молнія», 2009. 316 с. (особистий внесок здобувача полягає в аналізі проблемних питань державно-правового регулювання ринку цінних паперів та питань відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів).

Часовников Д. В. Сучасний стан нормативно-правового забезпечення розгляду справ про порушення суб’єктами господарювання законодавства про цінні папери. Сучасні проблеми законодавства, практики його застосування та юридичної науки: матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Осінні юридичні читання» (Вінниця, 10 жовтня 2019 р.). Вінниця: Донецький національний університет імені Василя Стуса, 2019. С. 94-98.

Часовников Д. В. Попередження як адміністративно-господарська санкція на ринку цінних паперів. Правові засади організації та здійснення публічної влади: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (Хмельницький, 28 лютого – 2 березня 2020 р.) Хмельницький: Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, 2020. С. 295-298.

Часовников Д. В. Штраф як адміністративно-господарська санкція на ринку цінних паперів. «Цивільне право України: нові виклики і перспективи розвитку»: матеріали XVIII науково-практичної конференції присвяченої 98-й річниці з дня народження доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента АН УРСР В. П. Маслова (Харків, 28 лютого 2020 р.). Харків: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. 2020. С. 132-137.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-13

Номер

Розділ

Автореферат