Відгук 1 на дисертацію Воронова Д.О.

Автор(и)

  • І. М. Жаровська Національний університет «Львівська політехніка»

Анотація

Доктрина конституціоналізму, допускаючи, що влада має потенціал для зловживання і порушення прав громадян, ставить перед собою завдання обмежити владу шляхом чіткого визначення компетенцій та обов’язків різних гілок влади, а також встановлення механізмів контролю за їх виконанням. Також ця доктрина намагається впровадити інструменти та механізми, що запобігають недотриманню закону, в тому числі норм, встановлених у конституції, що може бути здійснено шляхом судового контролю, в тому числі і контролю за виконанням рішень Конституційного Суду України.
Рішення КСУ є одними з найбільш важливих актів Суду з точки зору дотримання відповідності Конституції України, не зважаючи на те, що й досі не існує загальновизнаної думки щодо його правової природи, сутності, що в подальшому негативно впливає на його реалізацію. Конституцією України визначено, що рішення КСУ є обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені. Обов’язковість ухвалених КСУ рішень є одним із принципів, на яких ґрунтується діяльність Конституційного Суду України, і на практиці має реалізовуватися шляхом виконання чи дотримання приписів такого рішення. Незважаючи на те, що у нормативно-правових актах, які закріплюють конституційно-правові засади діяльності Конституційного Суду України, містяться норми, які передбачають виконання рішень КСУ, ця процедура залишається однією з проблем функціонування інституту конституційної юрисдикції, що пов’язано з недосконалістю відповідного правового регулювання, невизначеністю суб’єктів, які мають виконувати рішення, відсутністю чіткого механізму виконання та контролю за виконанням рішень КСУ, а також притягнення винних до відповідальності. Слід зазначити, що наразі стан виконання рішень КСУ є незадовільним, оскільки непоодинокими є випадки ігнорування приписів відповідних рішень вищими органами влади, що в подальшому може негативно вплинути на репутацію Конституційного Суду України, а також може призвести до знецінення і самої Конституції України. Крім того, аналіз науково-теоретичної бази свідчить про відсутність комплексного дослідження виконання рішень Конституційного Суду України.
Все це обумовлює актуальність обраної Д. Вороновим теми дисертаційного дослідження, яка відповідає потребам сучасної науки конституційного права.

Біографія автора

І. М. Жаровська , Національний університет «Львівська політехніка»

доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії права та конституціоналізму

Опубліковано

2024-02-13

Номер

Розділ

Відгуки на дисертаційну роботу