Управління продуктивністю праці в системі забезпечення якості життя населення.

Автор(и)

  • A. V. Yarchuk

Ключові слова:

продуктивність праці, якість життя, управління продуктивністю праці, забезпечення якості життя населення, оцінка якості життя населення, когнітивна карта, когнітивне моделювання, прогнозування, механізм управління якістю життя

Анотація

Дисертаційну роботу присвячено вдосконаленню концептуальних та науково-методичних основ управління продуктивністю праці та розробці на цій основі практичних рекомендацій щодо підвищення якості життя.

Процеси глобалізації економіки та інтеграції України до світового міжнародного економічного простору вимагає суттєво нових підходів до оцінки якості життя населення України. Певний рівень якості життя є запорукою зростання валового внутрішнього продукту країни в цілому та середньодушового добробуту зокрема. Одним з найважливіших індикаторів діяльності будь-якої економічної системи є продуктивність праці. Вона виступає основним критерієм ефективності економіки і вирішальною умовою підвищення життєвого рівня населення.

У роботі досліджено теоретичні основи визначення змісту соціальноекономічних категорій: «продуктивність праці», на відміну від існуючих, визначається як характеристика наявних передумов розвитку економічного потенціалу з метою покращення добробуту населення, що підкреслює суспільне значення взаємообумовленості процесів зростання продуктивності праці та якості життя; «якість життя» визначається як інтегральний показник, що характеризує міру вкладання економічних можливостей суспільства в покращення значущих для населення характеристик умов життя.

Запропоновано концептуальні та методичні засади вимірювання якості життя, які передбачають виокремлення системи індикаторів якості життя, основними з яких автор визначає: якість людського капіталу, здоров’я членів суспільства, якість житла, умови праці, доступність освіти тощо; особливістю методичного підходу є аналіз показників, отриманих на основі самоідентифікації, співставлення їх з нормативними значеннями та узагальнення відповідних експертних оцінок; результатом є систематизація параметрів впливу множини факторів на якість життя населення: демографічні, екологічні, освітні, економічні, параметри функціонування ринку праці, охорони здоров’я, дозвілля тощо.

Обґрунтовано застосування методики когнітивного моделювання і прогнозування впливу продуктивності праці на підвищення якості життя населення, специфічними рисами якої є послідовна формалізація процесів управління продуктивністю праці та якістю життя на основі структуризації змісту та параметрів взаємної обумовленості процесів, побудови когнітивної карти, визначення сили взаємного впливу чинників, розробки плану імпульсного моделювання як основи для вибору бажаного сценарію розвитку. Побудовані на основі когнітивного аналізу сценарії дозволяють зробити висновок, що основними факторами впливу на зміни в системі «якість життя» є: продуктивність праці, умови праці і освіта. Погіршення показників одного з них призводить до негативних наслідків в системі і, навпаки, поліпшення – суттєво збільшує показники інших цільових факторів системи.

Досліджено теоретико-методологічні засади вивчення складних систем, до яких відноситься система «продуктивність праці – якість життя», за рахунок виокремлення нового напряму вивчення поведінки системи методом когнітивного моделювання, який включає застосування експертних, статистичних методів ідентифікації складного об’єкту; застосування методів теорії графів; застосування методів теорії управління; застосування методів моделювання сценаріїв; ухвалення рішень в умовах різного роду невизначеності, що сприяє управлінню такими складними системами як продуктивність праці і якість життя.

Систематизовано теоретико-методологічні та організаційно-економічні основи дослідження складних систем, до яких відноситься система «продуктивність праці – якість життя», що є основою для проведення сценарного моделювання системи з побудовою прогнозованої її зміни в бік покращення.

З метою вимірювання якості життя виділено два методологічних підходи до населення. В рамках першого підходу, людина сама визначає основні критерії, які визначають якість життя, і сама їх оцінює. Інформацію за даними оцінками можна отримати тільки через соціологічні дослідження, які висвітлюють думку самого населення. При другому підході оцінюються умови на основі об'єктивних даних (сюди входить якість житла, умови праці, доступність освіти та ін.), будується система соціальних індикаторів, здатних найбільш повно відобразити систему формування добробуту, зіставляти з фактичними умовами.

За допомогою експертів з’ясовано, що на систему якості життя впливають дванадцять основних факторів: продуктивність праці, доходи населення, безробіття, умови праці, демографія, екологія, соціальні гарантії (державна підтримка), освіта, інфляція, охорона здоров’я, дозвілля, безпека життєдіяльності. При обґрунтуванні підходів до управління такою складною системою, як якість життя, що піддається впливу зазначених факторів, застосовано набір методів – від простої екстраполяції до побудови економіко-математичних та імітаційно-евристичних моделей. Доведено, що найбільш продуктивним рішенням проблем організації й управління складними системами є застосування когнітивного управління.

Обґрунтовано і запропоновано системний підхід до формування факторів як складових системи індикаторів якості життя, кількісно оцінено вплив на якість життя населення України таких факторів, як демографічні чинники, зміни рівня економічної активності населення, параметри функціонування ринку праці, продуктивності праці.

Дослідження свідчать, що помірні темпи зростання продуктивності праці зафіксовані в Україні протягом 2010-2017 рр. стали результатом утримання майже стабільних обсягів валової доданої вартості на тлі суттєвого скорочення загальної чисельності економічного активного і зайнятого населення віком 15-70 років. Це дозволило трактувати зростання продуктивності як прояв адаптації економіки до повільного згортання масштабів економічної діяльності з використанням суттєво меншого людського потенціалу. Такі темпи зростання показників суспільної продуктивності праці суттєво обмежують її позитивний вплив на всі аспекти якості життя населення України.

На основі запропонованого підходу до аналізу складних систем взаємного впливу показників продуктивності праці та якості життя розкрито нелінійний характер впливу зростання продуктивності праці на якість життя: продемонстровано ознаки атипового впливу, який характеризується тим, що фактичне зростання продуктивності є проявом адаптації економіки до згортання масштабів економічної діяльності, оскільки відсутнє підтвердження впливу зростання суспільної продуктивності праці на якість життя за комплексом критеріїв, тобто зростання суспільної продуктивності праці обмежено формує економічні умови зростання якості життя населення.

Визначено стратегічні пріоритети управління продуктивністю праці в системі забезпечення якості життя на основі когнітивного моделювання та аналізу складних систем взаємного впливу показників продуктивності праці та якості життя, що дозволяють забезпечити якість і узгодженість управлінських рішень, спрямованих на зростання якості життя населення.

Проведено аналіз та формалізацію змісту та структури в системі управління якістю життя населення, результати яких представлені як механізм, що включає визначені автором складові системи якості життя населення, перелік та систематизацію суб’єктів, об’єктів та методів управління якістю життя; обґрунтовано варіативність застосування управлінських рішень на основі результатів сценарного моделювання та співставлення нормативних і суб’єктивних показників.

Побудовано механізм управління продуктивністю праці в системі забезпечення якості життя населення, а саме: визначено потреби в управлінні продуктивністю праці, напрями її підвищення та плановий рівень зростання; систематизовано фактори макро- та мікровпливу на якість життя; використання запропонованого механізму забезпечує реалізацію когнітивного моделювання та сценарного аналізу.

Посилання

Ярчук А. В. Взаємозв’язок зростання рівня життя та ефективності праці / А. В. Ярчук // Сучасний стан та перспективи розвитку бухгалтерського обліку та економічного аналізу діяльності підприємств в Україні: Кол. монографія / За заг. редакцією д.е.н. Л. І. Антошкіної. – Бердянськ : Видавець Ткачук О. В., 2016. – С. 205-210 (0,6 д.а.).

Ярчук А. В. Якість життя населення: поняття й показники / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Теоретико-методологічні і науково-практичні засади інноваційного забезпечення розвитку економіки: Кол. монографія / За редакцією Л. В. Синяєвої, С. А. Нестеренко. – Мелітополь, 2016. – С. 417-419 (0,6 д.а. / 0,3 д.а.).

Ярчук А. В. Качество жизни в контексте теории и практики социального благосостояния / А. В. Ярчук // Формування компетентнісної компоненти фахівців з обліку і аудиту: Кол. монографія / За редакцією Л. В. Синяєвої, О. В. Вороновської. – Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2016. – С. 329–333 (0,6 д.а.).

Ярчук А. В. Створення системи мотивації на підприємстві / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки) / За ред. М. Ф. Кропивка. – Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2014. – №2 (26). – С.215–218 (0,4 д.а. / 0,2 д.а.).

Ярчук А. В. Продуктивність праці як фактор впливу на конкурентоспроможність економіки України / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Вісник Донецького національного університету. Серія В : економіка і право. – 2014. – № 2. – С. 80–83 (0,4 д.а. / 0,2 д.а.).

Ярчук А. В. Производительность труда как показатель эффективности производственной деятельности // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки) / За ред. Л. В. Синяєвої. – Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2014. – № 4 (28). – С.222–226 (0,4 д.а.).

Ярчук А. В. Розробка програми стратегічного менеджменту на підприємстві / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки) / За ред. Л. В. Синяєвої. – Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2016. – № 1 (30). – С.66–72 (0,5 д.а. / 0,25 д.а.).

Ярчук А. В. Сутність поняття якості життя населення / А. В. Ярчук // Економіка і організація управління: Збірник наукових праць. – Вінниця: ДонНУ, 2016. – № 3 (23). – С. 430–439 (1,2 д.а.).

Ярчук А. В. Продуктивність праці як фактор впливу на якість життя населення України / А. В. Ярчук // Україна: аспекти праці. – 2018. – № 1. – С. 16– 21 (0,7 д.а.).

Ярчук А. В. Оцінка якості трудового життя в організації / А. В. Ярчук // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки) / За ред. Л. В. Синяєвої. – Мелітополь : Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2016. – № 3 (32). – С. 224–231 (Index Copernicus та інші) (0,6 д.а.).

Ярчук А. В. Качество жизни в контексте теории и практики социального благосостояния / А. В. Ярчук // Наука: научно-производственный журнал. – Костанай, Костанайский инженерно-экономический университет им. М. Дулатова, 2016. - № 4–3. – С. 460–463 (0,4 д.а.).

Ярчук А. В. Удосконалення якості життя працівників у сфері освіти та медицини / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки) / За ред. Л. В. Синяєвої. – Мелітополь : Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2018. – № 3 (38). – С. 37–46 (Index Copernicus та інші) (1,0 д.а. / 0,5 д.а.).

Ярчук А. В. Мотивація праці та її використання в практиці управління підприємством / А. В. Ярчук // Фінансово-економічні проблеми розвитку сільських територій: Тези міжнародної науково-практичної конференції (м. Мелітополь, 6–7 травня 2014 р.). – Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2014. – С. 162–164 (0,2 д.а.).

Ярчук А. В. Обеспечение качества рабочей силы в системе регулирования рынка труда / А. В. Ярчук, Л. В. Синяева // Современное общество и наука: социально-экономические проблемы в исследованиях преподавателей вуза: сборник научных статей по итогам Международной научно-практической конференции (г. Волгоград, 27 февраля 2015 г.). – Волгоград: ФЕНИКС, 2015. – С. 281–289 (0,6 д.а. / 0,3 д.а.).

Ярчук А. В. Сутність і еволюція формування поняття «якість життя населення» / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Проблеми та перспективи сталого розвитку АПК: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Мелітополь, 7–14 квітня 2015 року). – Мелітополь, ТДАТУ, 2015. – Т. 3. Економічні науки. – С. 21–23 (0,2 д.а. / 0,1 д.а.)..

Ярчук А. В. Рівень і якість життя населення України та методи їх оцінки / А. В. Ярчук // Розвиток соціально-економічних систем у трансформаційних умовах: Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції студентів і молодих учених (м. Бердянськ, 27–28 січня 2016 р.). – Бердянськ : Видавець Ткачук О. В., 2016. – С. 55–56 (0,3 д.а.).

Ярчук А. В. Система критеріїв ефективності виробництва / А. В. Ярчук // Проблеми та перспективи сталого розвитку АПК: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Мелітополь, 14–25 квітня 2016 р.). – Мелітополь : ТДАТУ, 2016. – С. 54–55 (0,2 д.а.).

Ярчук А. В. Індикатори оцінки якості життя населення / А. В. Ярчук // Соціально-економічний розвиток аграрної сфери: інженерно-економічне забезпечення: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Бережани, 19–20 квітня 2018 р.). – Тернопіль : ФОП Паляниця В. А., 2018. – С. 443–445 (0,2 д.а.).

Ярчук А. В. Проблеми та перспективи зростання продуктивності праці та якості життя в Україні / А. В. Ярчук, Л. В. Синяєва // Менеджмент результативної трансформації аграрної сфери економіки України: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Бережани, 12 червня 2018 р.). – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2018. – С. 23–25 (0,2 д.а. / 0,1 д.а.).

Ярчук А. В. Вплив продуктивності праці на якість життя населення / А. В. Ярчук // Соціально-економічні проблеми розвитку бізнесу та місцевого самоврядування: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Мелітополь, 14–15 червня 2018 р.). – Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2018. – С. 225–227 (0,2 д.а.).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Дисертація